Acasă Sediul central Vernisajul expoziției „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor,...

Vernisajul expoziției „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate până în zilele noastre”

20
0

În perioada 16 noiembrie – 5 decembrie 2021, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași de la Palatul Culturii din Iași, este deschisă expoziția „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate până în zilele noastre”.

Uniunea Elenă din România, sub patronajul Ambasadei Greciei la București, a E.S. Sofia Grammata Ambasador al Republicii Elene în România și a Președintelui Uniunii Elene, a domnului Dragoș Gabriel Zisopol, cu susținerea instituțiilor de pe teritoriul județelor unde se desfășoară a organizat această expoziția itinerantă.

Vernisajul acesteia face parte dintr-o amplă suită de manifestări menite să celebreze împlinirea a 200 de ani de la Revoluția Greacă (1821). Evenimentul de astăzi este primul dintre aceastea, deoarece orașul Iași a jucat un rol marcant în declanșarea luptei de independență. Conflictele și eforturile depuse s-au concretizat în luna mai a anului 1832, prin crearea și recunoașterea Statului Grec independent modern.

Prin bunăvoința și donația Ambasadei Greciei la București și a doamnei Marieta Alexandrescu, președinta Uniunea Elenă din România, Filiala Iași, la Biblioteca Județeană „ Gh. Asachi” găsiți cartea „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate până în zilele noastre”.

În frumosul volum sunt evidențiate personalități elene politice, ecleziastice, culturale, care au jucat roluri marcante sau episodice în istoria elenismului din România.

Pe ilustrațiile din expoziție precum și pe fiecare pagină a cărții regăsim personalități care au trăit în orașul Iași, precum Gheorghe Duca, Grigore al III-lea Ghica sau Alexandru Ipsilanti, dar și care, de-a lungul istoriei au fost conectate cu istoria românilor – Alexandru Macedon sau Apolodor din Damasc, iar din contemporaneitate, printre elenii de seamă care și-au lăsat amprenta asupra istoriei naționale este amintită Regina Elena, mama regelui Mihai, fiica regelui Constantin I al Greciei.

Mulțumim cu condescendență pe această cale

Uniunii Elene din România, Filiala Iași, prentru îndelunga colaborare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here