Acasă American Corner „Unravel Me” by Tahereh Mafi

„Unravel Me” by Tahereh Mafi

17
0

AMERICAN CORNER BOOKS

TAHEREH MAFI s-a născut în 1988, într-un orășel din statul american Connecticut, din părinți iranieni. Știe opt limbi străine, inclusiv spaniola, pe care a studiat-o la Barcelona. Este o scriitoare pe care New York Times și USA Today au declarat-o bestselling author, dar trebuie spus că, înainte de a debuta și de a deveni una dintre cele mai aclamate scriitoare pentru adolescenți, Tahereh Mafi a dus la capăt cinci manuscrise, doar pentru a înțelege cum se scrie o carte. Unul dintre romanele care i-au creat și i-au consolidat reputația, Spulberă-mă, primul din seria Atingerea lui Juliette, a fost publicat în românește de Editura Leda Edge, din cadrul Grupului Editorial Corint. De altfel, seria adresată tinerilor cititori s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului, iar ABC Signature Studios i-a făcut o ofertă pentru drepturile de televizare. În afară de Furthermore, care este prima sa carte pentru copii, a mai publicat Whichwood, roman care, de asemenea, a stârnit entuziasmul criticilor și al publicului.

The Shatter Me series:

Shatter Me (2011)

Unravel Me (2013)

Ignite Me (2014)

Restore Me (2018)

Defy Me (2019)

Imagine Me (2020)

Pentru cine încă nu știe, personajul principal al seriei Shatter Me, Juliette este o adolescentă a cărei atingere este letală. E suficient să atingă pe cineva ca să-l secătuiască de energie până ce ființa din fața ei devine o ”carcasă vlăguită”.

Din cauza acestei puteri pe care o are, Juliette a trăit mare parte din viața de până atunci în spitale și în centre de corecție. Ea a fost alungată chiar de către proprii ei părinți și etichetată drept nebună apoi condamnată la izolare într-un fel de ospiciu-închisoare.

Nu o să reiau detalii din prima recenzie pentru că nu are sens. Banuiesc că deja ați citit primul volum dacă vreți să aflați cum stă treaba cu acesta de față.

Știți deja că cei 2, Juliette și Adam ajung la punctul Omega cu ajutorul lui Kenji. Aici fac cunoștință cu Castle, cel care a conceput și ridicat acest adăpost al celor care au puteri speciale.

Punctul Omega este locul unde genul acesta de persoane cu calități deosebie s-au refugiat pentru a supraviețui și a forma o rezistență care să înlăture regimul totalitar aflat la putere, regim condus de nimeni altul decât tatăl lui Warner.

Din roman vor afla cum sau dacă Juliette se adaptează vieții în adăpostul subteran al punctului Omega, dacă va reuși ea să își facă noi prieteni, dacă va reuși să învețe să-și controleze puterile distugătoare pe care le are.

În același timp vom afla și cum stă treaba cu relația dintre cei doi, Juliette și Adam, cu povestea lor de dragoste. Vor fi ei împreună și după ce Adam va descoperi că are și el puteri speciale și mai ales ce fel de puteri are și cum de el reușeste să o atingă pe Juliette fără a fi rănit?

Ce va face Warner? Va renunța să o caute pe Juliette sau va face orice ca să o găsească și apoi s-o cucerească. Da, Warner e îndrăgostit de Juliette și a încercat să o atragă de partea lui pentru a fi și a conduce împreună lumea, lucru neacceptat de Juliette.

Vă dați seama că nu pot pot povesti prea multe despre ce se întâmplă în acest al doilea roman al seriei. Ar fi și păcat să stric surprizele care se țin lanț și care vă vor face să vă doriți să dați pagină după pagină ca să aflați cum stau de fapt lucrurile cu eroi din roman.

Poate că din ce v-am povestit eu aici pare un roman clișeic care are în centru eternul triunghi amoros. Vă asigur că nu e chiar atât de simplu totul. Sau, mai bine zis, pe structura acestui triunghi amoros Tahereh Mafi construieste o serie distopică deosebită pe care chiar merită s-o citești.

Când Juliette credea că nimic nu o mai poate afecta, aceasta descoperă că motivul pentru care Adam nu resimte efectul atingerii ei letale nu este deloc întâmplător, iar ceea ce inițial reprezenta o binecuvântare pentru cei doi se transformă într-un blestem. Cu această nouă revelație, tânăra simte că a primit o nouă palmă de la viață, că o mână invizibilă i-a smuls inima din piept și apoi i-a aruncat-o în zare.

În timp ce Juliette se luptă din greu cu amalgamul de sentimente care amenință să o distrugă complet, Warner se folosește de poziția pe care o ocupă și de toate resursele pe care le are la dispoziție pentru a o găsi pe cea care a devenit obiectul obsesiei lui.

Fără să exagerez, prima jumătate din carte concentrează doar dramele interioare și amoroase ale protagonistei, drame care, din punctul meu de vedere, au cam fost duse la extrem. Să nu mă înțelegeți greșit: sunt perfect conștientă că Juliette a avut parte de o viață extrem de grea și de dificilă, însă faptul că tânăra se victimizează în majoritatea timpului și refuză să schimbe ceva în acest mi-a făcut imposibilă misiunea de a o înțelege pe deplin și de a o compătimi.

“Așa fac eu. Mereu îmi cer iertare. Mereu îmi voi cere iertare. Pentru cine sunt și ceea ce n-am intenționat niciodată să fiu, și pentru acest trup în care m-am născut, pentru acest ADN pe care nu mi l-am dorit niciodată, această persoană pe care nu o pot da înapoi.”

Autor: Mafi, Tahereh

Editura: Harper Collins Publishers

Loc publicare: New York

An: 2013

ISBN: 9780062085542

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here