Acasă Sediul central Tradițiile Iașului – Mărțișorul

Tradițiile Iașului – Mărțișorul

28
0

Joi, 14 martie 2019, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Asociația „Ciurbeștenii”, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași și Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași a desfășurat întâlnirea „Tradițiile Iașului – Mărțișorul”.

Data de 14 martie este marcată în calendar ca „Ziua PI” sau „Ziua numărului π”. Elevii utilizează forme geometrice în cusături și modele, de aceea am considerat necesar să menționăm pentru ei această zi șisă prezentăm cărți precum: „Povestea numărului Pi” de Florica T. Câmpan, „Etnografia românească” de Ion Vlăduțiu, „Cusături românești din izvoare străbune” de Elvira Zamfirescu-Talianu, „Legende populare românești” și altele.

Elevele Simona Macovei, Odaie Amalia, Madalina Jipa, coordonate de către profesoarele Adnana Grigore și Adriana Băiceanu de la Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași au prezentat legenda Mărțișorului și o doină populară din zona Moldovei.

Elevele coordonate de profesorii de la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași: director Dolores Voinea, director adjunct Irina Savin, prof. Irina Savin, Emanuela Epureanu, Ionela Botoșineanu, Mihaela Oatu au organizat un mic atelier de confecționat mărțișoare.

Eugenia Stan, președinta Asociației „Ciurbeștenii” a amintit mai multe povești legate de sărbătorile tradiționale și religioase care se celebrează între 24 februarie (Dragobete) și 25 martie (Buna Vestire). Au fost spuse snoave, vorbe de duh populare și au fost interpretate cântece tradiționale de primăvară și satirice.

Manifestarea a avut loc la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași.

Mulțumim participanților pentru voioșia cu care au luat parte la întâlnirea dintre generații!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here