Acasă Sediul central Tradițiile Iașului, ediția a II-a – „Ia în tradiția moldavă”

Tradițiile Iașului, ediția a II-a – „Ia în tradiția moldavă”

58
0

Vineri, 24 iunie 2022, de la ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași, Asociația „Prietenii Bârnovei” Iași și Primăria Ciortești, Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Ciortești, alături de Școlile Gimnaziale ale comunei va desfășura o nouă întâlnire din cadrul proiectului Tradițiile Iașului, ediția a II a– „Ia în tradiția moldavă”.

Reprezentantul Muzeului Etnografic al Moldovei – Complexul Muzeal Național „Moldova”, domnul Dan Șuvăială, ne va vorbi despre portul popular din zona Moldovei și în special a județului Iași.

La 24 iunie, odată cu prăznuirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul cunoscută în popor și sub denumirea de sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica, este celebrată Ziua Universală a Iei.

Sfântului Ioan Botezătorul este recunoscut în creștinism ca Înainte-mergătorul, Vestitorul și Botezătorul lui Domnului Iisus și numit de acesta „cel mai mare dintre cei născuți din femei”.

Ia este piesa principală a costumului românesc femeiesc purtat la sărbători și nu numai. Aceasta este o cămașă croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în zona gâtului, unde este încrețită pe un șnur. Pânza utilizată era din in, borangic sau cânepă, mai nou din mătase sau bumbac. Ornamentația Iei este compusă din mii și chiar sute de mii de cruciulițe minuscule care constituie compoziția finală.

Considerăm că nu întâmplător a fost aleasă această zi de mare sărbătoare pentru celebrarea a unuia dintre cele mai importante materiale etnografice – Ia.

Artiştii plastici specialişti și teoreticieni, fini observatori ai cusăturilor utilizate în brodarea iilor, stilizate, geometrice sau inspirate din natură participă creator la viaţa culturală contemporană şi la circulaţia valorilor artei româneşti şi universale. Dezbaterea va avea ca punct principal tehnica decorării iei, care s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și stilul de la o generație la alta sau a dus la schimbări.

Reprezentanții bibliotecii vor expune cărțile care prezintă tradiții acestei zile și cusături specifice IEI în general și a celei moldovenești în special.

În prima parte a activității toți participanții de la proiectul Tradițiile Iașului – ediția a IIa sunt invitați de Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași să participe la activitatea „Flori de IE în Ziua de SânzIEne”, compusă din următoarele secțiuni: parada coronițelor;  parada costumelor populare; parada împletiturilor de cosițe cu sânziene și concurs de desene având ca subiect tema zilei.

În partea a doua, în cadrul manifestării „Ziua IEI la Ciortești” organizată de Primăria Ciortești, alături de biblioteca comunală și școlile comunei, vom admira o expoziție de cusături, demonstrație la roata olarului, țesături executate la războiul de țesut, tradiții de Sânziene, vom prezenta cărți și vom asculta expunerea etnografică despre portul popular.

„Tradițiile Iașului” face parte din proiectul „Carte și tradiție românească” care încurajează cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei și se adresează în special publicului tânăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here