Acasă American Corner „To Kill a Mockingbird” by Harper Lee

„To Kill a Mockingbird” by Harper Lee

23
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Nelle Harper Lee s-a născut pe 28 aprilie 1926 şi a fost bună prietenă cu Truman Capote, un important scriitor american. A făcut parte din familia generalului confederat Lee. În anul 1960 a publicat romanul To Kill a Mockingbird, volumul aducându-i Premiul Pulitzer pentru ficţiune. De-a lungul anilor, cartea sa de debut s-a vândut în circa 30 de milioane de exemplare. De asemenea, romanul a fost ecranizat în 1962 cu Gregory Peck în rolul principal. Pelicula a obținut patru premii Oscar.

Continuarea acestui volum Go Set a Watchman a fost publicat abia 55 de ani mai târziu. Cartea reia personajul Jean Louise Finch. Poreclită Scout, acum ajunsă la 26 de ani, după ce în To Kill a Mockingbird avea doar şase ani. Recentul roman, care evocă, la fel ca primul, raporturile dintre negri și albi în sudul Statelor Unite marcat de rasism și segregare, a fost scris înaintea primului și prezentat unui editor în 1957, dar fără succes atunci. Go Set a Watchman a depășit la lansarea sa în SUA toate recordurile de vânzări în librării, pentru o carte de ficțiune pentru adulți. Harper Lee a murit la 89 de ani, în data de 19 februarie 2016, la Monroeville, SUA.

 

Acțiunea cărții are loc în perioada Marii Crize și narează povestea unei tinere care se maturizează înainte de vreme, datorită unei drame. To Kill a Mockingbird este un roman brutal si onest, abordînd cu curaj o problematică de interes: rasismul, conflictele sociale si pierderea inocenței copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetițe, Scout Finch, martoră la întâmplările dramatice declanșate într-un orășel sudist .

Scout, eroina romanului, este crescută împreună cu fratele ei, Jem, de tatăl lor, Atticus Finch, rămas văduv. Tatăl este un avocat cunoscut care le vorbeşte copiilor ca şi cum aceştia ar fi nişte interlocutori competenţi şi îi încurajează să fie plini de compasiune şi înţelepţi, să nu se lase dominaţi de superstiţii născute din ignoranţă.

Totul începe atunci când o femeie albă, provenind dintr-o familie nu tocmai respectată în oraş, îl acuză pe Tom Robinson, un bărbat de culoare, că a violat-o. Atitudinea celor din comunitatea oraşului faţă de Atticus şi copiii săi devine represivă, cei mici fiind insultaţi de către colegii de şcoală şi chiar de membrii familiei pentru faptul că tatăl lor a acceptat să ia apărarea unei “ciori” (nigga).

Pe măsură ce furia creşte, Tom este condamnat şi Bob Ewell, reclamantul lui Robinson, încearcă să-l pedepsească pe Atticus printr-un act de o brutalitate inimaginabilă, însă avocatul este salvat de Scout, fiica sa de 9 ani.

În paralel cu problema tatălui lor, copiii se confruntă şi ei cu o altă problemă, aceea legată de “Boo” Ridley, vecinul lor care nu ieşea niciodată din casă şi despre care credeau că este strigoi. Ei îl bănuiesc pe acesta de toate relele ce se întâmplă în oraş şi, prin tot felul de vicleşuguri, încearcă să pătrundă la el în casă pentru a-l demasca.

Una dintre întâmplările marcante referitoare la acest subiect, este aceea când Jem, vrând să pătrundă în casa lui Ridley, este nevoit să sară gardul, rupându-şi pantalonii, pentru că era ameninţat cu puşca. Totuşi, a doua zi a găsit pantalonii gata cusuţi, atârnaţi pe gard, acest lucru dovedind totuşi că cel pe care îl bănuiau a fi monstru nu era chiar aşa cum credeau. De altfel, în primul an de şcoală al lui Scout, întorcându-se acasă alături de Jem, găseau mereu în scorbura unui copac din apropierea casei lor tot felul de cadouri, aflând abia spre finalul cărții de la cine proveneau.

Pe timpul procesului, orășelul decade treptat în grotesc si violență, însă există oameni care nu se lasa contaminați de setea de linșaj generală, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi oferă lui Scout, și totodată cititorilor, un punct de vedere empatic și echilibrat.

Acţiunea finală demonstrează cititorului că rasismul şi prejudecăţile sunt substanţe extrem de nocive pentru societatea noastră şi că reuşesc să o distrugă indiferent de modul în care acţionează, având efecte ireversibile. Educaţia morală continuă a lui Scout față de copii lui, se dezvoltă în două direcţii: abţinerea de la a comite abuzuri asupra celorlalţi, ca urmare a unui negativism nefondat, dar şi nevoia dea persevera, când aceste valori sunt inevitabil şi uneori violent subminate. În plus copii descoperă că “Boo” Ridley nu e nici pe departe un strigoi, ci doar un om care suferă de claustrofobie, iar Atticus câştigă lupta cu sistemul, dar, din păcate, nu şi cu societatea.

Autor: Lee, Harper

Editura: Arrow Books

Loc de publicare: Londo

An: 1989

ISBN: 9780099549482

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here