Acasă American Corner „The Portrait of a Lady” by Henry James

„The Portrait of a Lady” by Henry James

28
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Născut în 1843 la New York, Henry James a fost una dintre cele mai desăvârșite inteligențe ale epocii sale, un intelectual de elită care a transpus în literatură nota specifică a spiritului său rafinat și consecințele apartenenței sale la două culturi. Tatăl său, filozof și adept al doctrinelor lui Swedenborg, duce o intensă viață intelectuală. Scriitorul Emerson era un obișnuit al casei. Fratele cel mai vârstnic al lui Henry James va deveni mai târziu binecunoscutul filozof și psiholog William James. În 1855 pornesc cu toții spre Europa și până în 1860 vor locui în Anglia, Elveția, Franța, Germania. Henry James va frecventa școli la Geneva, Paris și Boulogne. Asupra unui spirit care a fost toată viața atât de sensibil la frumusețea artei, civilizația Europei va lăsa impresii de neuitat. În 1875 se hotărăște să se stabilească la Paris unde intră în legătură cu cercurile literare ale vremii și cu scriitori ca Flaubert, Turgheniev, Maupassant, Zola. Dar în 1876, scriitorul se stabilește definitiv la Londra, căci acolo i se pare că găsește un climat mai potrivit desfășurării muncii sale creatoare. Fiind un scriitor extraordinar de productiv, James a scris și publicat cărți semnificative de călătorie, biografii, autobiografii, cărți de ficțiune și de critică de artă, alături de romanele, nuvelele și eseurile sale de critică literară. The Portret of a Lady a fost publicat în 1881. În 1916, anul morții sale, Henry James devine cetățean britanic.

 

În miezul acțiunii romanului The Portrait of a Lady se află Isabel Archer, o tânără educată, rafinată, inteligentă și foarte încăpățânată. Femeia locuiește în New York și după moartea tatălui său, este invitată în Anglia de către mătușa ei, Lydia Touchett, pentru a-și vizita unchiul și vărul bolnav – Ralph. Locuind la aceștia, Isabel face cunoștință cu vecinul familiei – lordul Warburton, care se îndrăgostește de tânără și îi cere mâna, dar aceasta îl refuză din dorința de a fi independentă. Mai târziu, Isabel îl cunoaște pe Caspar Goodwood, un tânăr pe care-l place, dar pe care-l refuză din aceeași dorință de a rămâne liberă.

Unchiul lui Isabel moare, iar pe patul de moarte, la rugămințile lui Ralph, trece toată averea pe numele lui Isabel, fără ca aceasta să știe despre conversația celor doi. Tânăra decide să plece în Europa, ajunge în Italia și aici îl cunoaște, prinintermediul doamnei Merle, pe Gilbert Osmond. Chiar dacă prietenii ei îi zic că Osmond nu este potrivit pentru ea, Isabel, din dorința de a demonstra că are dreptate și că deciziile pe care le ia îi aparțin în totalitate, se căsătorește cu acesta și când își dă seama de egoismul acestui bărbat, lipsa de respect și de interes pentru soția sa, dar un interes sporit pentru averea ei,  Isabel decide să fie mândră și să sufere în tăcere consecințele acțiunilor sale, mândria ei împiedicând-o să-și deschidă sufletul prietenilor săi.

Totuși, odată cu trecerea timpului și cu evenimentele ce au loc, Isabel începe să arate și o altă latură a sa, dar păstrează eleganța și rafinamentul de care a dat dovadă de la bun început. Dintre alte personaje, mi-a plăcut mult lordul Warburton, a cărui dorință de a o avea alături pe femeia iubită îl face să se apropie de o altă femeie, lucru ce nu are cum să se termine cu bine.

Finalul cărții este unul deschis, unde există mai multe posibilități pentru mai multe personaje. Per total însă, privită în ansamblu, acțiunea din The Portrait of a Lady este construită în jurul unei probleme inexistente, iar toate lucrurile ce se întâmplă ar fi putut fi evitate cu ușurință. Dar oamenilor le place să-și creeze singuri probleme, iar conflictul existent în carte este plauzibil, cu siguranță posibil și în zilele noastre.

The Portrait of a Lady este o carte ușor de citit datorită dialogurilor revelatoare, a personajelor bine conturate și a subiectului abordat. Cartea în engleză are un limbaj ușor arhaic, dată fiind perioada în care a fost scris, oferind lecturii un farmec aparte.

Autor: James, Henry

Editura: Penguin Books

Loc publicare: London

An: 2011

ISBN: 9780141441269

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here