Acasă Sediul central „Țarinele și puterea – de la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova”, de...

„Țarinele și puterea – de la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova”, de Vladimir Fedorovski

82
0

În anul 2010, la Editura Litera Internațional, apare volumul Țarinele și puterea – de la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova, tradus din limba engleză de către Nicolae Constantinescu.

Cartea este scrisă de Vladimir Fedorovski (născut la Moscova în 1950), scriitor și diplomat rus, fiind cunoscut atât în calitate de romancier, cât și de istoric.

Încă din Cuvântul înainte, autorul ne provoacă în a citi volumul, pentru că, sugestiv, amintește principalele subiecte pe care la tratează în cele 16 capitole: „Personalitatea țarilor și a țarinelor, precum și caracterul lor au jucat un rol esențial și uneori fatal, ei fiind cunoscuți ca autocrați, monarhi absoluți. Ambițiile personale și slăbiciunile lor psihologice vor reprezenta punctul central al relatării noastre și ne vor ajuta să înțelegem evenimentele imprevizibile ale istoriei acestei țări. Pasiune, trădare, conflicte nerezolvate, evoluții surprinzătoare – în acest tablou sunt prezente toate ingredientele marilor drame. Arhive rămase mult timp secrete și mărturii inedite, referitoare, în special, la ultimele decenii ale secolului XX, vor da acestei cărți fațete neașteptate” (p.8).

Așadar, în volum, autorul descrie, cronologic, prezența „țarinelor” (indiferent dacă făceau sau nu parte din familia imperială) alături de țari, președinți, dar și prezența acestora la putere: Prima țarină; Falsa țarină; Perioada Romanovilor; Mama lui Petru cel Mare; Sofia la putere; Femeile lui Petru cel Mare; Secolul împărăteselor; Un ambasador francez pe cale să domnească asupra Rusiei; Arta de a fi bunică; Iubirile sfinxului rus; Inspiratoarea secretă a lui Alexandru al II-lea; Alexandra Feodorovna sau enigma ultimei țarine; Sfătuitoarea din umră a lui Brejnev; Împărăteasa perestroikăi; Fiica lui Boris Elțîn; Anexă – Cine a guvernat în Rusia?

Vladimir Fedorovski a mai scris: Histoire de la diplomatie francaise (1985), Le Departement du diable (1996), Le Triangle russe (1999), Les Tsarines (2000), De Raspoutine a Poutine, les hommes de l’ombre (2001), La Fin de l’URSS (2002), L’Histoire secrete des Ballets russes (2002), La Guerre froide (2003), Le Roman de Saint-Petersbourg (2003), Le Roman du Kremlin (2004), Diaghilev et Monaco (2004).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here