Acasă Sediul central Star-party în localitatea Erbiceni: inaugurarea Astroclubului „Andromeda”

Star-party în localitatea Erbiceni: inaugurarea Astroclubului „Andromeda”

33
0

Vineri, 06 septembrie a.c., a fost inaugurat al treilea astroclub – „Andromeda” – la Biblioteca Publică Erbiceni; o seară frumoasă, cu cer senin, unde Luna în Primul Pătrar, Jupiter și Saturn au constituit prilejul perfect pentru primul star party al noului club de astronomie. Conform formulei deja consacrate la Deleni și Ceplenița, startul alocuțiunilor a fost dat de către gazdă, Cerasela Cela, care a mulțumit, printre altele, Primăriei Erbiceni pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului și domnului primar Ionel Lungu, care a aprobat achiziționarea, din bugetul local, unor echipamente necesare observațiilor astronomice: 1 binoclu Bresser Hunter, 1 laser pointer verde cu lanternă roșie, un filtru lunar Explore Scientific și 1 laser colimator. Aceste achiziții completează kitul de bibliotecă asigurat prin proiect: 1 telescop Dobson 200 mm, planisfere, hărți stelare.

Au urmat alocuțiunile domnului primar, Lungu Ionel, doamnei manager de proiect Mihaela Morariu, domnului Bogdan Marian Tofănică, reprezentat al Fundaţia Academică “Idei şi Fapte pentru anii 2000” și preotului din localitate, Voina Constantin. Și de această dată, după momentul inaugural, a avut loc un concurs de astronomie, tema fiind „Constelații de vară”; cum pot fi recunoscute pe bolta cerească, mitologie și principalele obiecte deep-sky din constelațiile respective. Premiile, în valoare totală de 500 lei, asigurate prin cofinanțarea AFCN, au fost obținute de următorii elevi: Premiul 1: Bianca-Ioana Ciubotaru; Premiul 2: Cristiana-Vasilica Bolohan; Premiul 3: Ioana Beldiman.

De asemenea, Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi a oferit pachete de cărți celor 2 elevi care au obținut mențiuni: Loredana Prisecaru și Cosmina Crețu.

Pe perioada desfășurării concursului, membrii astroclubului „Pegas” au susținut un mic atelier privind modul de funcționare al telescopului și al regulilor privind observațiilor astronomice; la star party-ul de la Erbiceni au participat 10 membri de la „Pegas” Cotnari.

A doua parte a star party-ului, constând în observații astronomice, a avut loc pe dealul Țiglău, din satul Sprânceana, comuna Erbiceni. Au fost observate prin telescop Luna, Jupiter și Saturn, urmate de o prezentare a bolții cerești și de o sesiune de astrofotografie; fiind Primul Pătrar, a fost observat și fotografiat fenomenul optic numit „Lunar X”.

De remarcat prezența la acest eveniment a doamnelor profesoare Mioara Maxim, Maria Voina, Mariana Stoleru și Florența Niculiță, care s-au implicat în organizare, salutând cu entuziasm înființarea astroclubului din Erbiceni.

Vă așteptăm sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 18, la deschiderea astroclubului „Lyra” din localitatea Șipote!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here