Acasă Sediul central „Sculptând în timp”, de Andrei Tarkovski

„Sculptând în timp”, de Andrei Tarkovski

68
0

În anul 2015, la Editura Nemira Publishing House din București, a văzut lumina tiparului cartea „Sculptând în timp” a regizorului rus Andrei Tarkovski, născut la 4 aprilie 1932 la Zavrajie, Regiunea Ivanovo, Rusia. Volumul a beneficiat de sprijinul programului de traduceri din literatura rusă din cadrul Mikhail Prokhorov Foundation, tradus fiind din limba rusă de Raluca Rădulescu.

Andrei Arsenievici Tarkovski (regizor, actor, scenarist, scriitor), fiul poetului Arseni Tarkovski, în anul 1956 a fost admis la Institutul Central de Cinematografie al URSS din Moscova. După filmul de licență, intitulat – Compresorul și vioara, primul lungmetraj (Copilăria lui Ivan), realizat în anul 1962, îl impune în atenția publicului și a criticii de specialitate, peliculă care i-a adus Leul de Aur la Festivalul de la Veneția.

Au urmat filmele: Andrei Rubliov (1966), Solaris (1972), Călăuza (1979), Nostalgia (1983), filmat în Italia, Sacrificiul (1984) realizat (în Suedia) cu ajutorul colaboratorilor regizorului Ingmar Bergman, recompensat cu patru premii la Cannes.

Alături de filmele aminte, Andrei Tarkovski ne lasă și acest interesant volum, tradus în limba română în urmă cu câțiva ani, în care sunt reflectate capitolele: Începuturile; Arta – năzuința spre ideal; Sculptând în timp; Predestinare și soartă; Imaginea în film; Autorul în căutarea spectatorului; Despre responsabilitatea artistului; După Nostalgia; Sacrificiul.

Succinta prezentare a biografiei și operei regizorului Tarkovski, constituie, pentru fiecare dintre noi, încercarea de a vedea și modul de interpretare a vieții, de data aceasta, în scris, mărturie fiind cele 300 de pagini ale volumului de față.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here