Acasă Sediul central Rembrandt – Rondul de noapte

Rembrandt – Rondul de noapte

114
0

1-rembrandt-14

Începând cu luna iulie a acestui an Biblioteca Judeţenă „Gh. Asachi” Iaşi, Secția de Artă și Colecții Speciale, lansează proiectul „O operă de artă pe săptămână”. Acesta își propune să aducă în atenția utilizatorilor lucrări importante alte artiștilor universali care sunt reproduse în albumele ce se găsesc în cadrul bibliotecii.

În această săptămână vă propunem:

Rondul de noapte

Rembrandt – Rondul de noapte – Rijksmuseum, Amsterdam,
Rembrandt Harmenszoon van Rijn
(n. 15 iulie 1606Leiden – d. 4 octombrie 1669Amsterdam)

Tabloul Rondul de noapte 1642, considerat astăzi o capodoperă, a constituit la vremea sa un scandal.

Comandantul Frans Banning Cock ar fi dorit să iasă mai mult în evidență în acest uriaș tablou (363x437cm). Ori, Rembrandt s-a concentrat mai mult asupra acțiunii înseși, decât asupra înfățișării figurilor; pentru el tema este defilarea, mișcarea, acțiunea neobișnuită, și nu tabloul colectiv tradițional al unui grup. Puternicele contraste de lumină și culoare, jocul fin al mișcării trupurilor, umbrelor și rechizitelor înviorează excepțional scena, leagă figurile între ele, alcătuind parcă din acestea o compoziție de lumini.

Vrăjitor, Rembrandt e capabil să facă din noapte zi.” (Eugene Fromentin)

Prin analiza cu raze Roentgen realizată în 1975 s-a dovedit că lacul, menit să protejeze opera ce înfățișează o acțiune care se desfășoară la lumina unei după-amiezi târzii, se închide cu trecerea timpului, producând iluzia unei scene nocturne.

Vă aşteptăm la bibliotecă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here