Acasă Sediul central Proiectul: Viață și spiritualitate. Dezbaterea Literară – … Să ucizi o...

Proiectul: Viață și spiritualitate. Dezbaterea Literară – … Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

21
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a derulat pe platforma Zoom și în transmisiune în direct pe pagina Facebook a bibliotecii, vineri, 15 octombrie 2021, Dezbaterea Literară: “… Să ucizi o pasăre cântătoare” de Lee Harper, cu un specialist în domeniu, în cadrul proiectului: Viață și spiritualitate.

Psihologul, Ioana Monica Ciolan din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași a fost ghidul literar pentru cartea solicitată de tinerii participanți, anume: „… Să ucizi o pasăre cântătoare” de Lee Harper, care se regăsește și în colecțiile bibliotecii noastre. Publicul l-a constituit elevii clasei a X-A I de la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iași și toți cei interesați, care au urmărit în mediul virtual desfășurarea dialogului nostru literar.

Partea iniţială a romanului, relativ extinsă ca număr de pagini, prezintă imaginea unei lumi “tefere”. Firescul acelei lumi joacă un rol subtil, dar foarte important în economia cărţii şi, anume, acela de a ancora nucleul spinoasei probleme abordate în partea finală. Totuşi, cititorul care parcurge nu fără un zâmbet duios aceastã primă parte e imposibil să nu fie surprins de o sumedenie de discordanţe. Astfel, deşi naraţiunea îi aparţine unei fetiţe de 6-9 ani, limbajul pe care aceasta îl foloseşte şi subtilitatea gândirii de care dă dovadă dincolo de poleiala adorabilă de naivitate infantilă sunt incompatibile cu vârsta copilăriei. Cu siguranţã, acest dezacord nu reprezintă vreo scăpare a autoarei Lee Harper, ci înclinăm să credem că e menit să fie o reflecţie simbolică a contradicţiilor care străbăteau societatea vremii. Să nu uităm că, romanul a fost publicat în 1960, în toiul mişcării afro-americanilor pentru obţinerea drepturilor lor civile (1954–1968). Acţiunea cărţii este plasată într-o Americă a segregării rasiale de nezdruncinat.

Lee Harper ne ajută să întrezărim o lume dezbinată, cu nişte graniţe clar trasate, dar căreia nu îi lipsesc ambiguităţile şi incertitudinile, chiar dacă acestea nu pot fi dezvăluite cu adevărat, ci doar sugerate. Apreciem în mod deosebit combinaţia de luciditate şi gingăşie care marchează romanul lui Lee Harper: autoarea înţelege să îşi călăuzească cititorul cu multă delicateţe până când acesta se trezeşte prins în vâltoarea rasismului. Interesant este dinamica sugeratã de autoare dintre afirmare şi negare. Este clar că, societatea aceea pe care Harper Lee o descrie, aparent idilică la suprafaţă, este în realitate despicată în două fronturi de nereconciliat de-a lungul axei fundamentale a discriminãrii rasiale. Romanul lui Lee Harper, în pofida realităţii triste pe care o descrie şi a nedreptăţii strigătoare la cer la care sunt supuşi cei discriminaţi, conţine aşadar şi un germene de speranţă.

În final, cartea scrisă de Lee Harper este un portret tulburător al oamenilor și diferențelor dintre ei, al inocenței și nedreptății, al eroismului și al transformărilor ce se petrec în Sudul american al anilor 1930. Este o poveste celebră încă din primul an de apariție, distinsă cu Premiul Pulitzer, ce revine sub forma unui roman grafic atrăgător, cu aceiași Scout, Jerm, Boo Bradley și Atticus…fiind tradus în aproximativ 40 de limbi și vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Puteți urmări înregistrarea evenimentului accesând următorul link: https://www.facebook.com/biblioteca.j.iasi/videos/1015758909202672

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here