Acasă Sediul central Proiect: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! ...

Proiect: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! Activitatea: Nu te păcăli! Citește o carte!

110
0

În 27 aprilie 2021, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a derulat activitatea: Nu te păcăli! Citește o carte! din proiectul: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică) ediția a IV-a. În condiţiile actuale epidemiologice, activitățile proiectului se desfășoară sub forma enunțării unor link-uri cu înregistrările efectuate de la voluntari, parteneri și beneficiarii din proiect.

Pornind de la denumirea evenimentului ce face referire la o tradiție veche ce se sărbătorește prin farse și glume în toată lumea – 1 aprilie, toți cei implicați în proiect au venit în preîntâmpinare cu momente relevante de promovare a acestei tradiții și ca un bun motiv de relaxare pentru oameni pentru a face farse apropiaților. În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a fost un prilej potrivit pentru noi toți să ne mai descreţim frunţile și să nu ne mai îngrijorăm o clipă de problemele cu care ne confruntăm. Așa încât, în înregistrările ce vor urma veți identifica capcanele lui Păcălici, a farselor și, partea plăcută a sufletului uman care dorește să vadă mereu partea frumoasă a lucrurilor a evoluției procesului educațional și importanța lecturii din viața noastră. „Cărțile sunt albinele care duc polenul însuflețitor de la o minte la alta”. (James Russell Lowell)

Din cadrul DGASPC Iaşi am primit o arhivă de 13 desene de la Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare „C. A. Rosetti” Iași și de la Centrul de Servicii Sociale Târgu Frumos, jud. Iași, 20 de desene.

De la Asociația Club Kiwanis Iași Team coordonată de președintele Evelin Nicoleta Stratica a sosit un set de desene și texte literare de la copii din Centrul de zi „Alois Scrosoppi” Bârnova, jud. Iași.

Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași reprezentată de director, prof. Sorin-Gabriel Dănilă și alături de profesor Cătălina Tincu și profesor Elena Grindei este prezentă cu 10 desene minunate de la elevii școlii.

Voluntarele bibliotecii și-au adus contribuția în mod aparte pentru că au avut de construit un dialog între ele cu rezonanțe privind „lupta” de a citi sau de a deschide o carte și minimalizarea farselor și a personajului Păcălici din viața noastră. Urmăriți înregistrările pe marginea cărților ce se află în fondul de carte al bibliotecii noastre.

Ana Zamfira Țurcanașu, Elena Damian și Alexandra Racu au construit un dialog pe marginea cărții „Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief” („Percy Jackson și Olimpienii: Hoțul Fulgerului”)

Un al doilea dialog, construit de voluntarii Alexandra Enache și Dimitria Capaniștei, a avut drept subiect cartea lui Peter Wohlleben, „Despre viața secretă a copacilor”.

Reprezentanții Asociației ROIS Iași au trimis „citații” tuturor celor implicați în proiect, pentru a participa negreșit și fără drept de apel la un proces de judecată… simulat.

,,Cine pe Cine Păcălește”? – un scenariu în care personificarea este procedeul cel mai la îndemână a celui care vrea să scoată în evidență trăsăturile și caractersticile personalității umane, a dedesubturilor și evidenței firii omului.

Scenariul construit într-o notă de situații comice, cu personaje din lumea animală, desprinse din universul infinit al naturii, s-a născut din conexarea mai multor stiluri de scriere.

La rang de onoare stă FABULA și unul dintre maeștrii acestui stil, Jean de La Fontaine, scrieri populare -povești cu tâlc- inspirate de viața de la sat, unde întâlnești pe cei mai plini de har oameni și un umor sănătos și bineînțeles și neapărat –TÂLCUL- sau – MORALA, ÎNVĂȚĂTURA, extrase din farsele, păcălelile și pățaniile multora dintre noi.

Naivitatea, Sinceritatea, Credulitatea, Ura, Furia, Lingușeala, Inocența, Influențarea, Manipularea, sunt aduse în prim plan, pentru a explica firescul naturii omului.

Cel puțin o dată în viață cu siguranță suntem naivi ori furioși, creduli ori doriți de răzbunare, încercând prin păcăleală să ne urmărim doar interesele personale.

Așadar scenariul astfel născut, nu este o farsă…este unul real, este o simulare a unui proces de judecată, permis doar în povești și în imaginația fiecăruia, unde martorii sunteți chiar …VOI! și vă invită la judecată și la o maximă bună dispoziție și relaxare, unde râsul este ,,paracetamol”.

La această activitate avem două invitate de onoare și anume, doamnele Măriuca Mihăilescu și Andra Cărbunaru – fondatoarele proiectului: https://afostodata.net/ . Pentru prima dată în România, proiectul ne propune scurte filme educaționale (de cca. 7 minute) care prezintă materia școlară într-o manieră specială (pentru copiii cu diferite vulnerabilități) în limbaj mimico-gestual pentru a veni în ajutor copiilor/elevilor la școală. Domnul profesor Bogdan Rațiu (de limba și literatura română) din Târgu Mureș este (re)sursa materialelor școlare pe înțelesul copiilor adică, este „mintea din spatele proiectului”, spunea una dintre inițiatoarele proiectului. Sunt variante de materiale educative gratuite și de descărcat de pe internet în zonele geografice unde nu avem alte soluții de vizualizare. „A fost odată”…o platformă în care poveștile sunt reinterpretate într-o variantă apropiată limbajului de astăzi, ca motivație de a citi și a merge la cartea tipărită. Doamna Andra Cărbunaru ne invită să citim!

 

Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii și se implementează în perioada septembrie 2020-iunie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here