Acasă American Corner „Outlander” by Diana Gabaldon

„Outlander” by Diana Gabaldon

22
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Diana Gabaldon s-a născut la 11 ianuarie 1952, în Arizona, ca fiica Jacquelinei Sykes și a lui Tony Gabaldon (1931-1998), un senator de Arizona din Flagstaff timp de șaisprezece ani și mai târziu un supraveghetor al județului Coconino. Tatăl ei era de origine mexicană, iar mama ei de origine engleză. Gabaldon a crescut în Flagstaff, Arizona. A obținut o diplomă de licență în zoologie la Universitatea de Nord din Arizona, 1970-1973; un masterat în biologie marină la Universitatea din California, San Diego, Institutul de Oceanografie Scripps, 1973-1975; și un doctorat în ecologie comportamentală de la Universitatea de Nord din Arizona, 1975–1978

Bestseller, publicat pentru prima dată în 1991, dar readus în topul vânzărilor de ecranizarea într-un serial de succes, Outlander este prima carte din seria de succes scrisă de Diana Gabaldon. Outlander este primul roman din seria cu succes fulminant „Outlander”, care cuprinde, pe lângă cele 8 romane principale (și un titlu care urmează să fie lansat) și o serie de povestiri scurte și spin-off-uri.

E deja un clișeu să afirmăm că, atunci când Gabaldon a început să scrie Outlander nu își imagina că va atinge un asemenea succes mondial. Dar, în cazul americancei, schița inițială a romanului nu era doar lipsită de mari ambiții, dar și cu totul diferită de produsul final. Intrigată de un personaj de origine scoțiană dintr-un episod al serialului „Dr Who”, scriitoarea a decis să își încerce penița cu un roman istoric. După câteva pagini, a descoperit că vocea personajului său feminin era mult prea puternică pentru a aparține unei femei din secolul al XVIII-lea, și atunci a intervenit în ecuație ideea călătoriei în timp. Aruncați pe foc și câteva lingurițe de dragoste, iar poțiunea se acoperă de ceea ce este azi Outlander

Claire Randall, infirmieră, a văzut cum ororile războiului schimbă vieți și marchează destine. Asistă în fiecare zi la scene oribile, care o impresionează și o fac să viseze la o lume mai bună. După încheierea războiului, Claire merge în Scoția alături de Frank, soțul său, pentru o a doua lună de miere. Puteau să se bucure unul de celălalt și de dulcea lentoare a timpului neafectat de război, iar Frank putea să cerceteze trecutul unui strămoș de-al său care se pare că avusese o viață foarte interesantă. Între cei doi există anumite probleme, în principal cauzate de perioade mari de despărțire din cauza războiului, însă amândoi doresc să își salveze căsnicia și Scoția pare cea mai bună idee,cu peisaje frumoase și o atmosferă încântătoare.

Totul se schimbă atunci când Claire vizitează pietrele de la Craigh Na Dun și se întoarce în timp. Nu avea de unde să știe că între două pietre apropiate se afla un portal care putea să o arunce în trecut, mai exact în anul Domnului 1743. Da, ați auzit bine. Din anul 1945, Claire călătorește tocmai în 1743, într-o lume pe care a cunoscut-o doar în cărți. Scoția în această perioadă este măcinată de revolte, lupte pentru pământ, putere și poziție socială înaltă.

Confuză și ușor amețită, Claire nu realizează la început unde se află. Bărbații îmbrăcați în kilturi și zgomotele de fundal le consideră ca făcând parte din turnarea vreunui film. Numai că un dragon îmbrăcat în vestă roșie (nu sunt dragoni reali, sunt doar ofițeri ai armatei) și brutalitatea lui îi ridică un mare semn de întrebare. Este salvată de alți bărbați la fel de furioși și de puternici, bărbați care râdeau de înfățișarea ei. Rochia ei albă cu bujori roșii din 1945 trecea drept cămașă de noapte în 1743.

De aici pornește aventura ei printre oameni cu mentalități învechite, unde clasa și stilul sunt lăsate în urmă pentru a face loc războiului și luptelor sângeroase. Aici Claire ajunge să-l cunoască pe Jamie Fraser, un tânăr scoțian cu care o să împartă mai mult decât crede. Împreună cu Jamie înfruntă multe și la sfârșitul călătoriei sale va avea mari îndoieli dacă dorește să se întoarcă sau nu în epoca sa. Nu dezvăluie nimănui de unde vine, acesta fiind secretul ei. Singura armă pe care se poate baza sunt cunoștințele pe care le posedă despre Scoția, despre medicină și plante, care o ajută de multe ori printre oameni ignoranți sau limitați în resurse din cauza perioadei în care se află.

A câștigat încrederea scoțienilor, mai ales că aveau nevoie de abilitățile ei. Meseria ei a fost generatoare de conflicte și de semne de întrebare, veți vedea că ea va fi suspectată de vrăjitorie, acest lucru asigurând doza de suspans și de acțiune.

Jamie este victima destinului și a legilor după care erau conduse clanurile scoțiene. Deși nu pregeta o secundă din a scoate sabia și a ucide, Jamie impresionează cu onoarea și demnitatea lui. Nu o dată sare în apărarea oricui are nevoie și primește bătaia care ar fi revenit unei fete de 16 ani pentru rea purtare.

Un lucru impresionant în această poveste este modul în care aceste personaje au fost conturate. Claire a fost pentru mine o eroină deosebită, cu o tărie de fier, independentă și neînfricată. Nu i-a fost frică să își spună punctul de vedere indiferent de societatea în care se află, luptă până la sânge pentru ce iubește și demonstrează o tărie de caracter deosebită. Începe o relație de prietenie cu Jamie, care se dezvoltă în ceva frumos și interzis, deoarece Claire în 1945 este căsătorită cu Frank. Jamie are și el un trecut pe care dorește să îl lase în urmă și asemenea lui Claire, luptă aprig pentru ceea ce își dorește, și uneori miza este chiar ea. Împreună sunt de neoprit și au mult de luptat într-o societate care adesea le este împotrivă. Deși amândoi încearcă să se împotrivească, destinul îi aduce din ce în ce mai aproape și se încăpățânează să le demonstreze că deși aparțin unor perioade diferite, se pot regăsi oricând prin lucrurile pe care le au în comun.

Cartea, deși destul de lungă, ne relatează o poveste presărată cu multe elemente istorice, precise și foarte detaliate. Am apreciat documentarea Dianei în recreerea acestei epoci și modul în care a reușit să o transpună pentru ca noi, cititorii, să fim fascinați de ea. De la costume, la obiceiuri, la descrierile peisajelor, la dialect, totul a fost perfect îmbinat. Cartea are și scene cu un puternic impact emoțional, care au stârnit controverse atât pe partea de război cât și pe cea romantică, ce însă până la urmă, redau realismul de care ai nevoie într-o poveste de acest gen. Este clar, această carte este destinată unui public mai matur, însă merită din plin timpul acordat.

Este o lectură antrenantă, palpitantă și extrem de ofertantă în trăiri de toate genurile. Personaje complexe, dar fir narativ extrem de explicit și de ușor de înțeles.

 

Autor: Gabaldon, Diana

Editura: Arrow Books

Loc publicare: London

An: 2014

ISBN: 9781784751371

 

Outlander novel series:

 

Outlander (1991)

Dragonfly in Amber (1992)

Voyager (1993)

Drums of Autumn (1996)

The Fiery Cross (2001)

A Breath of Snow and Ashes (2005)

An Echo in the Bone (2009)

Written in My Own Heart’s Blood (2014)

Go Tell the Bees That I Am Gone (forthcoming)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here