Acasă American Corner „On the Road” by Jack Kerouac

„On the Road” by Jack Kerouac

24
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Jack Kerouac s-a născut pe 12 martie 1922 în Lowell, Massachusetts. Tatăl său, Leo și Gabrielle, soția lui, erau emigranți din Quebec. Astfel, limba maternă a lui Jack a fost franceza. Engleza avea s-o învețe mai târziu, în anii de școală. Primii ani din viața scriitorului au fost fericiți, împărțiți între marile sale pasiuni: citit, scris și fotbal. Însă două evenimente nefericite au dus viața familiei pe o curbă descendentă: decesul fratelui mai mare al lui Jack, la vârsta de numai 9 ani și o inundație catastrofală care a distrus tipografia lui Leo. În 1940, Kerouac era deja în primul an la Universitatea Columbia, sperând ca fotbalul să-i deschidă porțile către succes și prosperitate financiară, ca să-și ajute familia. N-a fost să fie. Și-a rupt piciorul chiar în primul an.

Romanul de debut, „Town and City” este publicat în 1950, însă vânzările sunt modeste. Călătoriile pe care scriitorul le-a făcut împreună cu prietenul său, Neal Cassady, la Chicago, Los Angeles, Denver și Mexico au fost inspirația pentru romanul „On the Road”. Cartea puternic autobiografică a fost scrisă pe un singur sul de hârtie (de 37 de metri), în trei săptămâni, însă autorul a revizuit cartea ani la rând până să fie tipărită. Cartea a fost publicată abia după șase ani, în 1957, iar succesul a fost imediat.

În cei șase ani dinainte să publice celebrul său roman, Kerouac a călătorit mult, a experimentat budismul, l-a cunoscut pe poetul zen Gary Snyder și a scris romanele inspirate de spiritualitatea orientală. Printre ultimele cărți scrise de Kerouac se numără „Cartea viselor” („Book of Dreams”, 1961), „Big Sur” și „Visions of Gerard”, 1963. Sfârșitul a venit pentru Jack Kerouac brusc, după ani în care a abuzat de alcool. În dimineața zilei de 20 octombrie 1969, scriitorul se afla în casa sa din Florida, în fotoliul preferat, bea whiskey și lichior de malț și lucra la o carte despre tipografia tatălui său, din Massachusetts. I s-a făcut dintr-o dată rău, a început să vomite cu sânge și a fost transportat de urgență la spital. Diagnosticul a fost hemoragie internă, cauzată de ciroză. A mai trăit doar până în zorii zilei următoare. Avea doar 47 de ani. Prea devreme, am spune noi, însă Jack Kerouac a trăit așa cum și-a dorit: nebun după viață, a ars ca un formidabil foc de artificii – ca să-l parafrazăm.

„On the Road”, de Jack Kerouac, a fost numit romanul cult al Generației Beat. Drumul pe care îl descrie Kerouac în cartea sa este drumul unei generații, al libertății, al căutărilor și al rătăcirilor prin America anilor ’50. Cu o puternică amprentă autobiografică, „On the Road” amintește de Jurnalul pe motocicletă al lui Che Guevara și de celebrele aventuri la bordul zgomotoasei La Pederosa a II-a. Chiar dacă nu s-a bucurat de un succes imediat, Jack Kerouac este considerat astăzi unul dintre scriitorii importanți ai secolului XX. „On the Road” este romanul cel mai cunoscut al lui Kerouac.

În acest roman cu multe elemente autobiografice, aflăm ”peripețiile” lui Kerouac, alias Sal Paradise, Neal Cassady, alias Dean Moriarty, dar și despre Allen Ginsberg – alias Carlo Marx sau William Burroughs alias Old Bull Lee. În prim plan îl găsim pe Sal care ne povestește viața lui, dar și a prietenului său, Dean Moriarty – neimaginabilă pentru un om decent. Cu droguri, multe femei, despărțiri, sărăcie, aproape tot ce e mai rău.

Așa că, în drumurile sale de-a lungul Americii, din New York, unde trăia Sal, până în Denver, San Francisco, pe urmele lui Dean care nu știa pe cine să aleagă: Marylou (actuală și fostă soție, complicat – o să vedeți), Camille (actuală și fostă soție, ce avea doi copii cu el), Inez (o altă soție însărcinată) și zecile de fete găsite pe toate drumurile. Toţi cunoscuţii îl părăsesc, iar singurul care îi mai poartă o urmă de afecţiune şi prietenie este personajul-narator, Sal Paradise, care recunoaşte la un anumit punct, “cu apucatul de Dean, goneam prin lume fără a avea cât de cât răgaz să o văd”.

Totul pare redus la instincte, la formula de 1+1=2; liniştea, fericirea şi iubirea spirituală sunt înlocuite cu zgomotul, haosul şi iubirea carnală, iar stilul aparent simplu pare să completeze formula lui Kerouac asupra vieţii. Este un roman cu o singură voce, care reflectă realitatea goală a vieţii, a instinctelor şi a umanului simplu, a supravieţuirii şi a goanei după fericire, în care toate celelalte elemente sunt doar ecouri slabe, incapabile de a fi prinse sau văzute în acest drum, nu pentru că Dean ar fi doar un ,,escroc’’ sau un ,,iresponsabil’’, ci, paradoxal, din cauza inocenţei lui, a felului lui de a privi lumea. Iar acest drum al lui Dean şi al naratorului este însăşi viaţa: personajul vrea să trăiască viaţa la cote maxime, să se bucure de tot, să facă cât mai multe lucruri, să găsească esenţa ei sau o formulă a fericirii. Abandonează pe rând soţii, prieteni, copii, apoi se reîntoarce la ei, cu o nouă idee, dar mereu cu aceaşi energie şi sentimente, ca şi cum timpul asupra lui n-ar avea nici un efect. Iluzia de a trăi sau realitatea pură, de o verosimilitate care şochează?

Inițial romanul a fost destul de bine primit de critică, dar au fost și voci care au criticat stilul lui Jack Kerouac. Una dintre acestea a fost a lui Truman Capote. Kerouac, la rândul său, privea cu ironie metoda de lucru a lui Capote. Și conservatorii epocii l-au criticat pe Kerouac mai ales pentru faptul că susține și promovează un grup „amoral“.

Jack Kerouac reprezintă totuși imaginea unei Americi care își refuză propria identitate.

 

Autor: Kerouac, Jack

Editura: Penguin Books

Loc publicare: London

An: 2000

ISBN: 9780141182674

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here