Acasă Sediul central „Moș Crăciun la bibliotecă!” – în proiectul: Dacă nu poți veni...

„Moș Crăciun la bibliotecă!” – în proiectul: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!

194
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a derulat online, vineri, 11 decembrie 2020 activitatea cu denumirea: Moș Crăciun la bibliotecă! din cadrul proiectului educațional terapeutic: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (ediția a IV-a).

Structura manifestării psiho-social-educative este prezentată etapizat cu link-urile corespunzătoare a partenerilor și voluntarilor implicați în acest proiect inițiat de Biblioteca Județeană Iași.

Moş Crăciun este cel mai iubit personaj din perioada sărbătorilor de iarnă și cadourile de sub brad vor fi nenumărate pentru cei interesați: cluburi de lectură cu povești de iarnă, poezii și multe desene, creionând atmosfera specifică sunt cu dedicație lui Moș Crăciun care a sosit și la bibliotecă.

Voluntariatul – forma cea mai concretă de manifestare a umanității, este modul în care fiecare om are ocazia sa își pună în valoare calitățile, să contribuie la construirea unei societăți solidare, modul în care fiecare are ocazia să iasă din sine, spre a descoperi lumea din jur, cultivând valori precum solidaritatea, compasiunea, toleranța, responsabilitatea față de comunitate. Voluntarii bibliotecii implicați în acest proiect au contribuit prin momentele de lectură construite cu ajutorul cărților împrumutate de la bibliotecă în următoarele înregistrări: Ana-Zamfira Turcanașu („24 de povesti năstrușnice în așteptarea lui Moș Crăciun” de Vincent Villeminot, Editura Corint junior, București, 2012 – povestea: Surpriza lui Moș Crăciun); Elena Damian („24 de povești de citit înainte de Crăciun” de Brigitte Weninger, Eve Tharlet, Editura Nemira, București, 2018 – povestea: Crăciunul este pentru toată lumea); Alexandra Enache cu un fragment din „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens, Editura Arthur, București, 2012.

Asociația Sprijin și Dezvoltare Brașov (reprezentată de membu fondator, manager Gabriela Adam) ne oferă un nou instrument pe care să îl folosim în activitățile noastre de educație non-formală. „Călătoria descoperirilor și a înțelegerii” este un joc interactiv și distractiv și va fi jucat împreună de elevii/tinerii cu și fără oportunități reduse. Prin intermediul jocului, aceștia vor aborda concepte cheie în sfera includerii sociale, a participării active și a diversității culturale, fiind angrenați în rezolvarea unor probleme sub formă de sarcină/întrebare/provocare, scopul final fiind câștigarea jocului. Este un joc unde realitatea de zi cu zi se amestecă cu magia, este un joc al descoperirii, al provocărilor, al lucrului în echipă și al înțelegerii; un joc competitiv care îi provoacă pe tineri să găsească soluții, pentru a putea trece mai departe. Scopul jocului este de a rezolva în echipă diferite situații care abordează excluderea, diversitatea, discriminarea, toleranța, stereotipurile, participarea activă în comunitate, democrație, lucru în echipă, în vederea câștigării acestui joc. Jocul a fost creat de Asociația Sprijin și Dezvoltare din România în colaborare cu Inercia Digital din Spania, pe parcursul proiectului Youth Work 2.0, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+.

Prin intermediul Asociației Club Kiwanis Iași Team (reprezentată de președinte Evelin Stratica) vă prezentăm de la C.S.S. Bucium Iași sub coordonarea directorului Andreea Corodescu  un set de fotografii și desene pe tema sărbătorilor de iarnă.

Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași (reprezentată de psiholog, animator socio-educațional, lucrător de tineret, Nicoleta Emacu și artistul vizual, Adrian Mârzac) ne prezintă un vis devinit realitate, atunci când crezi cu adevărat, dorința devine realitate când crezi în visul tău. Acesta este mesajul piesei de teatru, Domnul C (Si), (2012), născută acum 8 ani. Piesa de teatru, a fost jucată la înființarea primei trupe de teatru DIFAINII, alcătuită din elevi-actori cu vârste între 7 și 14 ani.

Domnul C(Si), spectacol pus în scenă după animația: The Pollar Express (2004), dă glas apropierii a ceea ce ar trebui să însemne Spiritului Crăciunului, argumentând încă o dată rolul însemnat al teatrului în educaţia copilului și încearcă să promoveze o idee a schimbării lumii în care trăiesc, dorind să împărtăşească celor din jur ideea că a dărui adesea înseamnă a-i învăţa și pe alţii să facă la fel.

DGASPC Iași este prezentă prin minunatele desene ale copiilor din:

CSS „C. A. Rosetti”

CSS Bucium

CSS „Ion Holban”

Centrul Rezidențial Sf. Stelian Pașcani.

De la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași avem o expoziție digitală denumită „Moș Crăciun la bibliotecă!”.

Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

Partenerii proiectului sunt: Asociația Club Kiwanis Iași Team, Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași și Asociația Sprijin și Dezvoltare Brașov, alături de beneficiarii proiectului: Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași și Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here