Acasă Sediul central Lectura românească fără frontiere: „Călătorie în amintirile lui Ion Creangă”

Lectura românească fără frontiere: „Călătorie în amintirile lui Ion Creangă”

24
0

Sâmbătă, 20 martie 2021, pe platforma Zoom, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”din Iași în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Elenă „DACIA” Atena, Grecia a lansat proiectul educațional transfrontalier: LECTURA ROMÂNEASCĂ FĂRĂ FRONTIERE cu activitatea: Călătorie în Amintirile lui Ion Creangă.

Partenerii și beneficiarii proiectului sunt: Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Școala de Limba Română, Cultură și Civilizație Dacia, Atena, Grecia, Școala Gimnazială nr. 81 București și Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași.

Alături de noi, ne-a transmis gânduri bune și ne-a onorat cu prezența pe tot parcursul evenimentului, domnișoara Ioana Blaga, consilier cabinet, delegată pentru acest eveniment de către doamna Oana Ursache, Secretar de Stat la Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Din partea Primăriei Municipiului Iași, doamna Adina Stoleru, Șef Birou Diaspora ne-a transmis urări și felicitări pentru acest proiect de colaborare, asigurându-ne de tot sprijinul în ceea ce privește proiectele pe care dorim să le realizăm în colaborare cu instituția.

Moderatorii evenimentului au fost Daniela Popescu, președinte Asociația Interculturală Româno-Elenă „DACIA” Atena, Grecia și Elena Zanet, bibliograf Serviciul Proiecte, Programe Culturale, PR a Bibliotecii Județene Iași, România.

Coordonatorul acestui proiect din partea Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași a prezentat proiectul apoi serviciile de bibliotecă oferite publicului-cititor, proiectele și activitățile culturale-educative ale bibliotecii de pe site-ul oficial al instituției, precum și o scurtă prezentare a poeților și scriitorilor români, născuți în luna martie.

Lucrările evenimentului, la care au participat în jur de 100 de copii din Diaspora și din școlile partenere, au debutat cu o frumoasă prezentare a Casei Memoriale „Ion Creangă”, realizată de doamna Ionela Lungu, Meșter Popular, profesor la Clasa Externă a Școlii Populare de Arte din Piatra Neamț.

Profesor Stela Tîru de la Școala Internațională de Limba Română DACIA din Atena, profesor Mariana Gelea de la Școala Gimnazială nr.81 București și profesor Anda Diaconu de la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași au încântat elevii prezenți cu trei fragmentele inedite din Amintirile lui Creangă. Elevii au participat interactiv, au avut sesiuni de întrebări și răspunsuri; iar pentru a ne asigura fixarea cunoștințelor dobândite, la sfârșitul evenimentului, împreună am răspuns la întrebările unui rebus, în care elevii au descoperit pe verticală titlul operei din cate fac parte cele trei fragmente prezentate, AMINTIRI DIN COPILĂRIE.

Mulțumim mult invitaților pentru prezență și susținere, tuturor celor implicați în reușita acestui eveniment transfrontalier, organizatorilor, colaboratorilor, profesorilor, dar mai ales elevilor care, pe parcursul a două ore au participat cu interes la această minunată incursiune în lumea poveștilor lui Ion Creangă!

Proiectul își propune intensificarea schimburilor cultural-educative cu românii din diaspora, promovând limba și literatura română, încurajând cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești alături de completarea referințelor din operele clasice ale literaturii române. Activitățile proiectului se adresează în special publicului tânăr adică, elevilor cu vârste între 7-16 ani.

Proiectul educațional transfrontalier: „Lectura Românească fără frontiere” se încadrează în programul „Biblioteca județeană Iași, în România și în lume” – „Carte românească pretutindeni”, având ca scop dezvoltarea parteneriatelor în zona transfrontalieră cu românii din diaspora, prin schimburi de experiență și de bune practici ale domeniului educațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here