Acasă American Corner „Into the wild” – by Jon Krakauer

„Into the wild” – by Jon Krakauer

14
0

AMERICAN CORNER BOOKS

JON KRAKAUER s-a născut în 1954 în Brookline, Massachusetts, și a crescut în Corvallis, Oregon, fiind încă din copilărie un împătimit al drumețiilor și al alpinismului. După ce a absolvit Hampshire College, Massachusetts, în 1976, și-a câștigat o vreme existența ca tâmplar, pescar și vânzător de somon. În 1977 a escaladat de unul singur calota Stikine, pentru ca în 1992 să cucerească Cerro Torre, din Patagonia. În 1996 i-a apărut volumul Into the Wild (Into the Wild; Humanitas Fiction, 2012, 2018), devenit imediat bestseller. În sălbăticie s-a menținut peste doi pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit Washington State Book Award si YALSA Best Books for Young Adults Award în 1997; este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks în 2012. Filmul omonin, regizat de Sean Penn, cu Emile Hirsch, VInce Vaughn și Kristen Stewart, a fost recompensat cu două Globuri de Aur și nominalizat la două premii Oscar.În 1996 Jon Krakauer a ajuns pe culmea Everestului, însă în timpul coborârii o furtună i-a ucis pe patru dintre cei cinci tovarăși alături de care începuse ascensiunea. Articolul pe care l-a scris în revista Outside pornind de la această tragedie a primit National Magazine Award, ulterior fiind dezvoltat într-o carte, Into the Wild (Into Thin Air, 1997; Humanitas Fiction, 2012, 2018), tradusă în multe limbi și ecranizată în același an de Robert Markowitz. Cărțile lui au fost traduse și publicate în peste 25 de țări.

Christopher a vrut să experimenteze viața departe de civilizație, dar nu era pregătit pentru aceasta. Nu avea maturitatea necesară, nu avea cunoştințele necesare, a refuzat să se pregătească, echipeze şi aprovizioneze corespunzător, crezând, cu teribilismul şi inconştiența specifice vârstei, că omul e mai tare decât natura.

Christopher McCandless a fost crescut într-o familie de intelectuali bogați, care i-ar fi putut oferi tot ce și-ar fi dorit. A avut parte de o educație aleasă, dar pe care nu și-a dorit-o, deși toți cunoscuții lui l-au descris ca fiind foarte inteligent. Considera că o diplomă este doar o hârtie de care nu ai nevoie pentru a ști ce trebuie. După absolvire, alege să renunțe la toate bunurile lui materiale și la oamenii care îl iubesc pentru a călători. A făcut autostopul vreme de 2 ani, a sărit din tren, a locuit în rulote și a lucrat peste tot, fără să refuze munci pe care alții le-ar fi găsit înjositoare. A cunoscut oameni care l-au îndrăgit și le-a marcat viața cu felul său de a fi. A fost liber până când odiseea lui a văzut linia orizontului și a suferit o moarte lentă tocmai când era pe cale să se întoarcă acasă. Pentru că așa e viața: ironică și nu îi place să fie sfidată.

Chris (sau cum își zicea el: Alexander Supertramp) a fost victima propriilor alegeri și nenorocului dar nu i se poate reproșa că nu și-a trăit viața cum a crezut de cuviință. Faptul că Jon Krakauer poate să empatizeze atât de bine cu tânărul călător se vede și se simte foarte clar în acest reportaj sub formă de carte. Pe lângă aventurile jurnalistice, dialogurile purtate cu oameni care l-au cunoscut pe Chris McCandless și ideile care l-ar fi putut mâna pe acesta în călătoria vieții lui, în cartea sa, autorul mai prezintă și o aventură proprie din tinerețea lui, pentru a face o paralelă între viața lui și a lui McCandless.

Cartea lui Jon Krakauer a împărțit lumea cititorilor în două și înțeleg perfect de ce: pentru că îți împinge gândirea la extrem. Poți să îl ironizezi pe Christopher sau să îi plângi destinul. A fost un teribilist, sătul de prea mult bine, care, dintr-un exces de adrenalină și graba spre o iluzie, a vrut să își testeze limitele? Sau sufletul lui a fost plin cu un ideal măreț, iar mondenitățile nu au mai avut loc în el? De dragul idealismului meu, aleg să cred a doua varianta, dar rațiunea îmi strigă să aleg și puțin din prima. Aleg să cred că, lumea l-a sufocat, iar el, în imaturitatea sa emoțională, nu a putut să învețe să respire oricum, dar, în același timp, a iubit atât de mult lumea fără ca măcar să realizeze asta încât nu a încercat să o schimbe, ci a plecat din ea, lăsând-o așa cum era.

Oare e atât de greu să îl înțelegem? Trăim într-o lume în care un președinte vrea să înarmeze profesorii, ca să poată salva elevii. Când intră în clasă, să țină sub braț catalogul și o armă. O lume în care premierul unei țări e nevoit să explice într-o conferință de presă de ce și-a închis contul de Facebook. Bărbații poartă blugi-colanți, care le fac invidioase pe femei. Toți vor bacșiș pentru o slujbă pentru care sunt plătiți deja și pe care o fac în scârbă. Oamenii rănesc animale și se filmează făcând asta. Apoi intră live, când sunt la volan, și mor. Sigur, toate astea se întâmplă în zilele noastre, iar Chris a murit acum peste 20 de ani, dar fiecare perioadă a avut dramele ei. Dacă ar fi prins perioada aceasta, nici nu ar mai fi făcut autostopul, ci ar fi plecat pe jos, urlând.

În ceea ce privește scriitura, este imaculată și splendidă. Mă gândeam că, mă voi simți de parcă aș citi un ghid turistic, pe care niște trecători au făcut însemnări, însă niciun moment nu am fost plictisită și nu am simțit că ar fi fost măcar vreun cuvânt în plus. Dimpotrivă. În vreme ce citeam, aveam impresia că îl însoțesc pe Chris în călătoria lui și îl ascult spunându-mi povestea sa, fapt care m-a făcut să trec printr-o serie de stări sinestezice. Am mirosit frigul, am văzut liniștea din pustiul acela, am auzit albul care ne înconjura, iar finalul mi-a adus pace. În sălbăticie este un roman de aventuri spirituale, un roman despre explorarea limitelor, atât fizice, cât și psihice, pe care ar trebui să-l citească oricine și-a dorit măcar o dată să evadeze. Îmblânziți sălbăticia din voi și nu fugiți de ea! O să vă găsească oricum!

Autor: Krakauer, Jon

Editura: Pan Books

Loc de publicare: London

An: 2007

Limba: engleză

ISBN: 9780330453677

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here