Acasă Sediul central Info.Biblioteca: VAL – martie 2019

Info.Biblioteca: VAL – martie 2019

38
0

În zilele de 13 și 14 martie 2019, echipa proiectului Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL) inițiat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a avut oportunitatea să prezinte elevilor participanți din cele două unități școlare (Colegiul Tehnic „I. C. Ștefănescu” Iași și Liceul Tehnologic de Transporturi și Construcții Iași) câte o sesiune de informare educațională interactivă pe tematica proiectului. Activitățile de prevenire educativă au fost susținute de comisar șef de poliție, Candice Petcu de la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași, comisar șef de poliție, Sorin Perianu de la Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași și inspectorul de specialitate, Cora Camelia din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași.

Tematica abordată s-a desfășurat pentru prima activitate pentru elevii claselor a IX-a A și a XI-a B de la Colegiul Tehnic „I. C. Ștefănescu” Iași însoțită de prof. Flaviana Popinciuc și prof. Elena Vrabie; pentru 14 martie 2019 au participat elevii claselor a IX-a – a XII-a de la Liceul Tehnologic de Transporturi și Construcții Iași împreună directorul adjunct, bibliotecara, Angelica Chirgan și cadrele didactice.

Ce este corupția? În sens larg este abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau a funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup. Legea penală românească sancționează corupția și o pedepsește cu închisoare. Cele mai cunoscute fapte de corupție sunt: luarea de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență.

Ce putem face?

Conștientizează că ești important! Prevenirea și combaterea corupției depind și de tine!;

Nu ceda tentației! Nu te lasa implicat în săvârșirea unor fapte de corupție! Cu cât sunt mai puțini cei care oferă șpagă, cu atât vor exista mai puțini funcționari corupți.

Ia atitudine! Dacă asiști la o faptă de corupție în care este implicat un funcționar M.A.I., sesizează imediat D.G.A. Funcționarii corupți mizează pe lipsa ta de reacție. Cazurile de corupție din M.A.I. nu sunt tolerate, așa că orice astfel de situații trebuie pedepsite.

Proiectul Info.Biblioteca: VAL vizează realizarea unei campanii de informare și prevenire pe baza tehnicilor, mijloacelor de educație și conștientizare a tinerilor din unitățile preuniversitare ieșene, cu informații și cazuri concrete din activitatea zilnică a partenerilor implicați în proiect în prevenirea corupției, traficului și închiderea vulnerabilităților. Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Iași în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași se află în implementare în perioada ianuarie-iunie 2019 cu unitățile școlare preuniversitare de la nivelul județului Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here