Acasă American Corner „Heretics of Dune” by Frank Herbert

„Heretics of Dune” by Frank Herbert

11
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Frank Patrick Herbert (n. 8 octombrie 1920 – d. 11 februarie 1986) a fost un scriitor american de science fiction, aclamat atât de marele public cât și de critici, care a avut, în același timp, un mare succes comercial. Este bine cunoscut pentru romanul Dune și cele cinci continuări ale acestuia. Universul Dune, care este plasat în viitorul îndepărtat al omenirii, tratează teme majore precum sunt supraviețuirea rasei umane, revoluția, involuția și evoluția, ecologia, terraformarea, intersectându-se adesea cu alte teme general umane precum sunt filozofia, gândirea, religia, politica și puterea. Opera sa se numără printre operele clasice din literatura de science fiction. Dune este “cel mai bine-vândut roman science fiction al tuturor timpurilor”, iar seria este considerată printre clasicele genului.

Seria SF Dune este plină de intrigi politice, asasinate și influențe religioase. Acțiunea se petrece într-un viitor în care oamenii au cucerit spațiul, iar tehnologia este interzisă. Oamenii și-au dezvoltat abilitățile fizice și mintale datorită mirodeniei, găsită doar pe planeta Arrakis. Puternicul ordin matriarhal Bene Gesserit urmărește protejarea și evoluția rasei umane, realizând un program genetic secret care speră că-l va forma într-o zi pe Kwisatz Haderach, un bărbat cu puteri mintale extraordinare.

În volumul Heretics of Dune, saga continuă cu evenimentele ulterioare morții Împăratului Zeu, Universul Cunoscut – cândva condus de Casa Corrino și apoi Casa Atreides – este stăpânit de haos, de numeroase facțiuni care doresc să preia puterea dintre care se disting 3 foarte importante: Comunitatea Bene Gesserit (cu ale lor puteri supraomenești și dorințe de control asupra genelor), Bene Tleilax (care au descoperit o modalitate de a crea melanj artificial în tancurile Axlotl) și Casa Ix (creatori ale ‘non-navelor‘ dotate cu un computer capabil să înlocuiască Navigatorii Ghildei Spațiale). De parcă un conflict între cele mai periculoase clanuri nu era deja suficient pentru a menține interesul cititorului, acestora li se adaugă înspăimântătoarele Onorabile Matres (The Honored Matres) care sunt un fel de amazoane ale Dispersiei pentru care agresivitatea și dominația sexuală sunt caracteristicile specifice.

La conducerea Comunității Surorilor Bene Gesserit se află acum Cucernica Maică Alma Mavis Taraza al cărei plan final este să distrugă planeta Rakis pentru a salva umanitatea din strânsoarea potecii lui Leto al II-lea. Pentru ca acest plan să fie încheiat cu succes, Taraza trebuie să se asigure că melanjul va curge în continuare înspre Bene Gesserit și încheie o alianță cu Bene Tleilax (care au reușit să producă melanj artificial) prin șantajarea Maestrului Waff.

La descoperirea Sheeanei (o fetiță care are abilitatea de a controla viermii de nisip, profețită de Leto al II-lea ca fiind următorul obiect de venerație al umanității), Maica Taraza plănuiește să folosească un ghola Duncan Idaho pentru a o atrage de partea Comunității, însă acest ghola nu este primul comandat de Bene Gesserit.

Pe planeta Gammu, situația e tensionată: comandanta planetei, Cucernica Maică Schwangyu, este împotriva programului ghola și face eforturi pentru a o atrage pe Lucilla de partea sa (ea fiind cea trimisă de Taraza pentru a-l ‘impregna’ pe Duncan Idaho pentru a-l determina să fie loial Cucernicelor Maici). Teama taberei conduse de Schwangyu este că unul dintre acești ghola ar putea fi o greșeală, ar putea fi următorul Kwisatz Haderach, un eșec de proporții uriașe care a aruncat umanitatea în criza actuală. Dorind să preia controlul proiectului ghola, Onorabilele Matres le capturează pe Taraza și Darwi Odrade și le transportă pe Gammu (neștiind că acestea s-au lăsat reținute), încercând să îl șantajeze pe Miles Teg care nici nu întreține măcar ideea de a se lăsa șantajat. Ca un adevărat Bashar Suprem, Teg le salvează pe cele două Cucernice Maici din ghearele inamicilor, dar trebuie să fugă alături de Lucilla și Duncan Idaho în urma unei tentative de asasinat asupra ghola-ului; aceștia găsesc adăpost într-un non-glob de pe vremea regimului Harkonnen.

Scăpați din ambuscadă, Lucilla și Burzmali ajung și ei la o ‘casă-sigură’ a Surorilor și descoperă aceeași situație: aceasta a fost preluată de o tânără Matre numită Murbella care, învinsă fiind într-o luptă corp la corp de Lucilla, presupune că aceasta este Marea Onorabilă Matre, conducătoarea clanului și îi dezvăluie că l-a capturat pe Duncan Idaho și va încerca să îl imprime și să îl subjuge. Este surprinsă să descopere că Bene Tleilax au condiționat propria lor agendă în interiorul ghola-ului și Duncan îi răspunde Murbellei cu aceleași.. talente.

De această dată, Maestrul Waff încearcă să o ucidă pe Cucernica Maică Taraza, dar aceasta își oferă armata de Surori pentru distrugerea celor veniți din Dispersie. La scurt timp însă, Onorabilele Matres (furioase în urma descoperirii masacrului produs de Teg) lansează un atac asupra planetei Rakis și Taraza este ucisă. Darwi Odrade fuge în deșert împreună cu Sheeana călărind un vierme de nisip și se întâlnește cu Lucilla, Murbella și Duncan Idaho, transportați acolo de Miles Teg care furase o non-navă din mâinile forțelor Dispersiei. Întregul grup (inclusiv viermele) zboară spre Chapterhouse, planeta secretă a Surorilor, însă Bashar-ul rămâne pe Rakis alături de camarazii săi pentru a le distruge pe Matres. Întreaga planetă este distrusă de Obliterators, inclusiv viermii de nisip, sursa mirodeniei în Univers.

Autor: Herbert, Frank

Editura: Gollancz

Loc publicare: London

An: 2003

ISBN: 9780575074897

Note: The fifth Dune novel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here