Acasă Sediul central Eugène Delacroix – „LIBERTATEA CONDUCÂND POPORUL”

Eugène Delacroix – „LIBERTATEA CONDUCÂND POPORUL”

1525
0

Începând cu luna iulie a acestui an Biblioteca Judeţenă „Gh. Asachi” Iaşi, Secția de Artă și Colecții Speciale, lansează proiectul „O operă de artă pe săptămână”. Acesta își propune să aducă în atenția utilizatorilor lucrări importante alte artiștilor universali care sunt reproduse în albumele ce se găsesc în cadrul bibliotecii.

În această săptămână vă propunem:

 

the-liberty-leading-the-people-1830

Eugène Delacroix (1798-1863)
LIBERTATEA CONDUCÂND POPORUL” (1830)
259 x 325 cm
Lucrarea originală se află la Muzeul Luvru, Paris

 

Motto: „Domnul Delacroix este cel mai original pictor al epocii vechi și al celei contemporane” (Ch. Baudelaire, 1843)

 

Fără a acorda o atenție deosebită haosului politic care cuprinsese Franța la începutul secolului al XIX-lea, cineva, un singuratic, și anume Eugène Delacroix, își urmează cu consecvență propriul drum. De la Louvre pînă la marginile Marocului, din iadul lui Dante la femeile algeriene – viața lui Delacroix este subordonată picturii. Artistul considera că munca „revigorează spiritul și duce la fericire”.

În luna iunie a anului 1830, dizolvarea Camerei Deputaților și restricționarea libertății presei impuse de regele Carol al X-lea au stîrnit în Franța o revoltă generală. Pe 27, 28 și 29 iulie, la Paris, au loc confruntări stradale. Aceste trei zile care vor intra în istorie ca revoluția din iulie sau ca „Cele trei zile de Glorie ” (Trois Glorieuses) pun capăt domniei lui Carol al X-lea. Delacroix a văzut frămîntările care au avut loc la Paris și acestea l-au inspirat să picteze tabloul intitulat „LIBERTATEA CONDUCÎND POPORUL”.

“Abordez o temă contemporană: baricada și, deși nu m-am bătut personal pentru patrie, cel puțin să pictez pentru ea. Și aceasta mi-a îmbogățit starea sufletească”. (Eugène Delacroix, 1830)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here