Acasă Sediul central „Eterna adolescență”: De la adolescența lui Mihai Eminescu și a lui...

„Eterna adolescență”: De la adolescența lui Mihai Eminescu și a lui Ionel Teodoreanu la adolescenții de astăzi

13
0

Vineri, 15 ianuarie 2021, în mediu online, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, alături de partenerii de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Asociația ArtCivica și Teatrul Blu Iași a susținut dezbaterea cu subiectul „Eterna adolescența – De la adolescența lui Mihai Eminescu și a lui Ionel Teodoreanu la adolescenții de astăzi”.

De Ziua Națională a Culturii am adus în discuție influența marcantă a acesteia asupra plămădirii adolescentului de astăzi, în comparație cu adolescentul Mihai Eminescu și cu adolescentul Ionel Teodoreanu.

Elevii colegiului, coordonați de profesor limba română Eugenia Drișcu au prezentat opiniile lor despre viața tinerilor, în general astăzi și despre cei doi scriitori și aspirațiile lor.

Prof. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, cu sprijinul Asociației ArtCivica, Teatrul Blu Iași prin absolventele Diana Beșchia și Irina Tocănel a descris valențele acestei perioade și implicațiile culturii, economiei, politicii asupra comportamentului și personalitații în formare a junilor acestor vremuri.

Întâlnirea constituie o primă dezvoltare a cunoșterii vieții scriitorilor din această perspectivă. Tinerii și colaboratorii au dezbătut subiectul întâlnirii, care poate fi surprins în doar două versuri ale lui Nichita Stănescu:

„Această mare e acoperită de adolescenți
care învață mersul pe valuri, în picioare.”

Mulțumim elevilor pentru dialog și celor două proaspete asbolvente ale UNAGE – Facultatea de Teatru, pentru frumoasa interpretare a poeziei lui Nichita Stănescu: „Eminescu adolescent”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here