Acasă American Corner „Dear John” by Nicholas Sparks

„Dear John” by Nicholas Sparks

8
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Nicholas Sparks (n. 31 decembrie 1965; Omaha, Nebraska, Statele Unite ale Americii) a absolvit Facultatea de Finanțe a Universității Notre Dame în 1988 și a avut diferite ocupații până la vârsta de 28 de ani cînd, în decursul a șase luni, a scris romanul său de debut, The Notebook, publicat în 1996. Acesta a reprezentat momentul începerii unei fulminante cariere de scriitor, renumit pe plan național și internațional. Sparks este cunoscut pentru bestseller-urile lui internaționale, care tratează teme precum creștinismul, drama sau adolescența. Zece dintre cărțile lui au fost adaptate cinematografic: Message in a Bottle, A Walk to Remember, The Notebook, Nights in Rodanthe, Dear John, The Last Song, Safe Heaven, The Best of Me, The Longest Ride, The Choise.

Dear John, scrisă obiectiv, dar plină de sentimente, spune povestea lui John Tyree, un tânăr rebel și confuz, care renunță la școală și se înrolează în armată, neștiind ce altceva să facă cu viata sa monotonă pe care și-o petrece alături de tatăl său (care suferă de sindromul Asperger) curier și colecționar de monede,cu care nu prea interacționează, pentru că lui John nu îi plac monedele și nu își pierde timpul vorbind numai despre ele.

Viata sa se schimbă când o întâlnește pe fata visurilor sale, Savannah, care îi fură inima de la prima vedere şi îl face să se îndrăgostească iremediabil de ea, o tânăra înscrisă în programul “Habitat pentru umanitate” de ajutorare a semenilor fără case, o fată a cărui țel este de a ajuta copii cu autism să ducă o viată fericită. Atracția reciprocă se transformă rapid într-o dragoste puternică, încă de când John s-a aruncat în apă pentru a-i recupera poșeta pe care un coleg o împinse din neatenție în mare. Savannah hotărăște să-l aștepte pe John să-și îndeplinească datoria față de țară.

Cele două săptămâni de permisie în fiecare an ale lui John reprezintă clipe de neuitat pentru cei doi, dragostea lor devenind tot mai puternică, fiecare numărând zilele pană când vor putea fi împreună definitiv, fără ca John să mai trebuiască să-și servească țara. Pentru a trece timpul mai ușor, și pentru a fi mai aproape unul de celălalt au decis sa își trimită scrisori și au promis amândoi ca în nopțile cu lună plină, când se vor uita la ea, își vor aminti clipele frumoase petrecute împreună. Dar tragedia din 11 septembrie schimbă totul. John simte că trebuie să rămână alături de camarazii lui în aceste momente și se înrolează pentru încă doi ani, fiind trimis pe fronturile din Irak. Între timp, viața merge mai departe pentru Savannah care se îndrăgostește de altcineva. Scrisoarea care începea cu “Dragă John” frânge o inimă și schimbă pentru totdeauna două vieți.”

La puțin timp după încetarea războiului, John se întoarce acasă, într-o permisie urgentă deoarece tatăl sau nu mai are mult de trăit. Trezindu-se dintr-odată singur, John decide să o caute pe Savannah, pe care încă o mai iubește dar trebuie să se obișnuiască cu ideea că aceasta este acum o femeie înţeleaptă, care luptă pentru vieţile oamenilor din jurul său şi mai mult decât atât, este fericită cu bărbatul său (cu Tim,prietenul său din copilărie, grav bolnav). Deși își dorește ca Savannah să-i fie soție, John vinde colecția de monede rămasă de la tatăl său și îi plătește lui Tim cheltuielile medicale pentru ca cei doi să fie fericiți și să se bucure unul de celălalt în continuare. Savannah și Tim(care se simte mai bine în urma tratamentului plătit de un binefăcător anonim) continuă să se ocupe de mica lor fermă de cai pentru copii autiști dar de fiecare dată când privesc luna plină, și ea și John își amintesc ce a fost și își imaginează ce ar fi putut sa fie intre ei….cândva.

Emoţionant, dar trist în acelaşi timp, mesajul cărţii ar putea fi că dacă iubeşti pe cineva cu adevărat, îţi sacrifici propria fericire pentru a fi acea persoană fericită.

Sparks jonglează cu tragismul şi fericirea, atât de bine încât creează un ansamblu de sentimente contradictorii şi înţelesuri ascunse în sfera realităţii, mai ales surprinde ideea că orice sfârşit e un nou început, oricât de greu ar fi.

 

Autor: Sparks, Nicholas

Editura: Sphere

Loc publicare: London

An: 2010

ISBN: 9780751541885

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here