Acasă Sediul central „Creștinul în cetate. Manual de supraviețuire”, de Adrian Papahagi

„Creștinul în cetate. Manual de supraviețuire”, de Adrian Papahagi

47
0

Adrian Papahagi s-a născut în anul 1976, la Cluj-Napoca. Este conferențiar la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Din anul 2006 este doctor în filologie al Universității Paris IV-Sorbonne.

Volumul, apărut în anul 2017 la Editura Doxologia, este împărțit în două părți: ABC-DARUL CREȘTIN-DEMOCRAȚIEI (în care sunt conturate – Principii, valori, drepturi; Viață, familie, societate; Stat, biserică, identitate; Muncă, economie, dezvoltare; Moralitate, merit, memorie) și CREZ ȘI LIBERTATE. În partea a doua a cărții autorul tratează, pe întinsul a 60 de pagini, temele: Ce conservă conservatorii? Popular, nu populist; Lideri și modele: Studiile clasice; Universitate și mediocritate; Religia în școli; Biserica în vreme de criză morală.

În subcapitolul Religia în școli autorul stârnește interesul cititorilor… înșirând câteva întrebări esențiale în ceea ce privește cunoașterea religiei în vederea formării personalității viitorului „creștin în cetate”, determinându-l a fi mai pregătit, mai bun: Cum poate un tânăr european, nu doar român, să-și înțeleagă propria cultură dacă nu știe nimic despre religia creștină? Cum va înțelege el de ce săptămâna culminează cu duminica, de ce se sărbătoresc Crăciunul și Paștele, ce înseamnă Boboteaza, cine e Moș Nicolae, de ce bisericile arată astfel, ce reprezintă arta religioasă, de la fresce și icoane până la o parte a picturii moderne, de ce cultura europeană are un tip de etică, izvorâtă din Decalog, care nu se regăsește identic la musulamani sau la chinezi, de pildă? Cum poate un tânăr să înțeleagă lupta lui Ștefan, izbânda artistică a lui Petru Rareș, martiriul Brâncovenilor sau reușita literară din vremea lui Șerban Cantacuzino, dacă nu are nicio noțiune de religie creștină?

Despre cartea – CREȘTINUL ÎN CETATE. Manual de supraviețuire – scriitorul Mihai Neamțu susține că: „… este busola necesară pentru toți cei care prețuiesc libertatea, decența și verticalitatea. Rareori găsești un manual care să-ți educe discernământul spiritual cu atâta har și inteligență. Într-un Babilon zgomotos, lacom, strident și amorf, Adrian Papahagi expune toată goliciunea conformismului social și seducția ideologiilor trendy. Cu rafinamentul unui oenolog din Médoc, autorul ne reamintește că vechimea dăruiește vinului noblețe și limpezime. Gustați și vedeți!”, cuvinte care ne îndeamnă la a citi volumul, „gustând”, astfel, din valorile pe care le-au avut și respectat strămoșii noștri.

Adrian Papahagi a mai publicat: Boethiana medievalia, 2010; ABC-Darul creștin-democrației, 2012; Wyrd: ideea destinului în literatura engleză veche, 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here