Acasă Sediul central Conferinţele Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi (ziua a 2-a)

Conferinţele Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi (ziua a 2-a)

127
0

Vineri, 19 aprilie 2019, la Conferințele Bibliotecii Județene, invitații prezenți la sala de lectură au adus în fața publicului numeros o serie de comunicări interesante, dedicate sărbătoririi Zilei Bibliotecarului din România şi a Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

Ziua a început cu prezența Prof. univ. dr. Vasile Cepoi, Președintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate. Cuvântarea, – De la Hipocrate la „To err is human” – a avut ca punct de plecare „jurământului lui Hipocrate”, un adevărat cod de conduită pentru un medic adevărat, un jurământ care se rostește și astăzi de către absolvenții marilor universități de medicină din lume.

S-a răspuns la întrebări precum: ce este sănătatea? Este sistemul medical responsabil de starea de sănătate a populației? Care sunt vulnerabilitățile personalului medical? Când și unde greșesc medicii (în raport cu pacienții)?

Totodată am asistat la expunerea unui scurt istoric al științei medicale și al relației medic-pacient încă din cele mai vechi timpuri, până în zilele noastre, accentul fiind plasat pe unele aspecte ce au contribuit la dezvoltarea și progresul acestei științe (medicalizarea societății, juridicizarea medicinei, autoreglementarea profesiei de medic, medicina defensivă, vulnerabilități ale personalului medical – din care rezultă eșecurile, diminuarea vulnerabilităților etc.).

Evenimentul au continuat cu o serie de comunicări pe diverse teme care au reflectat munca într-o bibliotecă (fie ea școlară, universitară, publică etc), dar și problemele apărute zi de zi în cadrul acestei meserii și modul de a le gestiona și rezolva.

Au expus:
Oana Viorica Ciobanu și Ștefan Mardare, bibliografi la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași – „Lectura ARTEI” (proiect pentru încurajarea dezvoltării educației nonformale, a abilităților de comunicare, exprimare, relaționare, a simțului estetic prin crearea de ateliere artistice pentru copiii cu dizabilități);

Mihaela Tatiana Ulman, bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași – Biblioteca – „Tărâm de basm şi magicieni” (o prezentare a Bibliotecii, văzută prin experienţa personală pe o perioadă de 46 de ani);

Claudia Fotache, bibliotecar la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei, Iași – „Revista NOI” (revista se adresează preocupărilor diverse și pasiunile elevilor școlii. Este împărțită în mai multe secțiuni: NOI – artiștii, NOI – reporterii, NOI – cititorii, NOI – învingătorii, NOI – folcloriștii, NOI – pasionații, NOI – mentorii).

Eugenia Erhan, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ, Clinica EuroMedis Iaşi – „Metoda integrativă de abordare comună pentru cunoaşterea profilului uman” (biblioteca – privită nu ca un loc de unde împrumutăm cărţi, ci ca un „instrument comunitar” de aprofundare a relaţiilor umane. O abordare interactivă a problemelor cu care se confruntă bibliotecarii în meseria pe care o practică);

Dan Doboș, manager al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași – „Biblioteca și scrierea creativă” (o trecere în revistă a modalităților prin care biblioteca se poate implica în educația artistică nonformală adresată noilor generații de cititori prin promovarea scrierii creative).

În încheierea zilei, Prof. dr. Gheorghe Iorga de la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău ne-a vorbit despre „Persia în vremea lui Omar Khayyam”. Am asistat la o descriere a vremurilor zbuciumate în care a trait poetul, perioadă dominată de confruntări politice și de schimbări, o lume în care poezia, vinul, dragostea, filosofia se ascundeau în stihuri profunde, pe când istoria însemna năvăliri de popoare necruțătoare și conflicte la nivelul imaginarului religios.

Contemporan cu perioada formării Imperiului Selgiucizilor, omul se știință Omar Khayyam (poet, matematician, fizician, filozof, textier, astrolog etc.) leagă o prietenie strânsă cu Hassan Sabah, întemeietorul de mai târziu al sectei „(H)assassinilor” și cu viitorul vizir al imperiului amintit, Nesām ol-Molk.

Legenda afirmă că cei trei și-ar fi jurat sprijinul în cazul în care unul dintre ei ar fi urcat scara ierarhiilor. Nesām ol-Molk uită de această promisiune, odată devenit vizir (1063) și îl neglijează, în special, pe Hassan Sabah. Unul dintre adepții acestuia îl va ucide pe vizir, în 1092, se pare că din această cauză. Învățatului Khayyam i-a fost încredințată, probabil și prin intermediul lui Nesām ol-Molk, importanta reformă a calendarului, care este finalizată în 1079.

După asasinatul din 1092, Khayyam întreprinde un pelerinaj la Mecca, probabil și datorită ostilităților pe care le simțise din partea cercurilor sunnite, care i-au imputat înlocuirea calendarului islamic, bazat pe fazele lunii, cu unul civil. În Nișapur domneau, la acea dată, neliniști provocate de cercuri religios-fundamentaliste. Doar după ce a dovedit, prin acest pelerinaj, dreapta sa credință, Khayam a putut activa ca profesor în orașul său natal.
În cadrul conferinței, invitatul a dat citire și câtorva rubayate (catren persan care exprimă o idee mistică sau filozofică) din opera lui Omar Khayyam.

Ziua s-a încheiat cu mulțumirile adresate de moderatori, tuturor celor ce au dat curs invitației de a se alătura Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” în acest demers.

Vă așteptăm cu drag și la următoarele manifestări ale bibliotecii!
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here