Acasă Sediul central Conferinţele Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi (ziua 1)

Conferinţele Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi (ziua 1)

84
0

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi“ Iaşi și Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) – Filiala Iaşi organizează săptămâna aceasta o serie de conferinţe dedicate sărbătoririi Zilei Bibliotecarului din România şi a Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

Evenimentul a început joi, 18 aprilie, la Sala de lectură (Sediul central – Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10, Galeriile comerciale), cu o primă conferință interesantă susținută de Prof. univ. Aurelian Bălăiță, director la Școala Doctorală de Teatru și Regie de la Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iași, intitulată „Despre semnificațiile măștii. Întruchipări scenice cu măști”. Am pornit alături de invitatul nostru într-o călătorie fascinantă în istoria teatrului, având ca reper cultural un simbol tulburător ca esență, masca, privită în evoluția ei de la antici către contemporaneitate.

Fiind fixă, masca (ex. „No” sau „noh” – o formă de teatru tradițional japonez) permite actorilor să își exprime diversitatea emoțiilor prin finețea mișcărilor. În timp, masca cedează locul machiajului pe chipul actorului, mimica acestuia accentuând acest machiaj.

Momentele de vârf vor fi cele care privesc o epocă fastă a teatrului universal și a lumii culturale în sensul cel mai cuprinzător, o perioadă în care trecutul și prezentul (de atunci) s-au reîntâlnit, pentru a pune baze temeinice viitorului. Desigur, este vorba despre Renaștere.

Cea de-a doua conferință a zilei a fost susținută de cunoscutul scriitor și istoric Alex Mihai Stoenescu. Sub titlul „Mitul ca izvor al Istoriei” am asistat la o analiză asupra folosirii informațiilor provenite din mituri și legende în scrierea Istoriei pragmatice, a istoriei factuale.
Discursul a debutat cu câteva elemente legate de terminologie: termeni și concepte cu care operează istoricul de profesie. Am aflat apoi lucruri interesante despre discursul profesionist (cel ce se întemeiază pe probe) și cum se construiește unul, dar și despre modul în care se poate face distincție între istoricul profesionist și cel amator.
În final, istoricul a menționat faptul că „nu există sinonimie între MIT și LEGENDĂ”, explicând fiecare termen în parte și povestindu-ne despre proveniența fiecăruia.

În perioada dintre cele două conferințe a avut loc o serie de comunicări adresate deopotrivă publicului larg și comunității bibliotecarilor din județul Iași și nu numai:

– Aurica Dvoracic, bibliograf la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iaşi – „EURODESK – schimbă vieți, schimbă comunități” (EURODESK deschide lumea prin ERASMUS+, DiscoverEU, Corpul European de Solidaritate, Time to Move!);
– Manuela Mocanu, bibliotecar la Școala gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, și Oana Epure, bibliotecar la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași – „Hoinari în lumea cărților” (Membrii cercului de lectură descoperă plăcerea de a comunica liberi, neîngrădiţi de programe şi restricţii, de la cititor la cititor şi nu de la profesor la elev, literatura devenind în acest fel mai mult decât o materie obligatorie);
– Eugenia Zaițev, asistent de cercetare la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași – „Digitizarea cărților – necesitate sau influența sec. al XXI-lea?” (În secolul tehnologiei, o bibliotecă poate deveni modernă prin digitizare, dar este acest lucru cu adevărat o necesitate sau o influență a secolului al XXI-lea?);
– Revi Ianciac, bibliograf la American Corner, Iași – „Punți digitale între generații” (O descriere a experiențelor acumulate pe parcursul desfășurării programelor de inițiere a seniorilor în IT și în folosirea limbii engleze);
– Camelia Stumbea, bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași – „Biblioteci digitale în societatea cunoașterii. Coordonate românești” (Aspecte teoretice cu privire la biblioteca digitală, axate pe o analiză a celor mai importante biblioteci digitale românești în contextul societății cunoașterii);
– Iulian Marcel Ciubotaru, bibliograf la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași – „Al. I. Cuza, portret epistolar” (Corespondența Principelui Alexandru Ioan Cuza reflectată în fondul de manuscrise al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași).

Vă așteptăm și mâine, 19 aprilie, începând cu ora 11.00, la sediul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi“ Iaşi, pentru a lua parte la o nouă serie de conferințe și comunicări captivante.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here