Acasă Sediul central Concursul naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”, secțiunea copii și adolescenți

Concursul naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”, secțiunea copii și adolescenți

402
3

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în calitate de organizatori, și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, în calitate de inițiator, lansează cea de a patra ediție a Concursului naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”.

Scopul competiției este de stimulare a lecturii în rândul copiilor şi adolescenţilor, promovarea literaturii pentru copii şi adolescenţi, stabilirea unor relaţii de colaborare cu editurile din România şi cu instituţiile de învăţământ preuniversitar în vederea promovării literaturii pentru copii şi adolescenţi.

Pe lângă popularizarea cărţilor de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor, concursul are ca obiectiv însuşirea de către participanţii la concurs a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris (întocmirea unei fişe de lectură sau a unui portofoliu digital) şi oral, în cadrul unei dezbateri.

Perioada de desfășurare a competiției este martie – octombrie 2017.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni: 11-13 ani și 14-18 ani. Participanții înscrişi vor avea de citit zece cărți şi de întocmit fişe de lectură pentru fiecare, după modelul alăturat (Fisa de lectura copii, Fisa de lectura Adolescenti).

Lista cărţilor incluse în concurs este unică la nivel naţional şi nu include titlurile care fac parte din bibliografia şcolară obligatorie:

Listă titluri pentru COPII (11-13 ani)

Listă titluri pentru ADOLESCENȚI (14-18 ani )

Înscrierea la concurs este gratuită, dar este condiționată de deținerea permisului de intrare. Nu există un termen limită de înscriere, condiția intrării în finală fiind lecturarea celor zece cărți până la sfârşitul lunii septembrie. Regulamentul concursului poate fi consultat aici

Pentru informații suplimentare și înscrieri vă puteți adresa la Secția de Împrumut carte pentru Adulți, Secția de Împrumut carte pentru Copii și la cele șase filiale ale bibliotecii.

Finala concursului va avea loc în luna octombrie și cuprinde dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată și un concurs pe marginea cărților citite, cu întrebări din partea juriului și a celorlalți concurenți. Lista finaliştilor va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment.

Premii acordate

Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj va deveni Cartea anului (una pentru copii şi una pentru adolescenţi).

Finaliştii care vor prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi vor răspunde cel mai bine la întrebări vor deveni cititorii anului (un copil şi un adolescent).

De asemenea, se vor acorda premii pentru cele mai bune fişe de lectură şi pentru cea mai bună fişă de lectură a Cărţii anului.

3 COMENTARII

  1. Felicitări pentru această inițiativă care, dacă a ajuns la ediția a IV-a, înseamnă că a fost una bine gândită și cu rezultate pozitive, menținând an de an lumina călăuzitoare spre universul cel mai frumos și mai greu de perceput creat prin cuvânt, dar și spiritul de emulație.
    Mult succes!

    • Bună ziua

      După cum este precizat în regulamentul concursului, participarea este condiţionată de permisul de acces la bibliotecă. Biblioteca Judeţeană „Gh. Asacho” Iaşi nu poate elibera permise decât cititorilor din județul Iaşi, deci participanţii pot fi doar din judeţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here