Acasă American Corner „Circe – The Song of Achilles” by Madeline Miller

„Circe – The Song of Achilles” by Madeline Miller

13
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Madeline Miller s-a născut pe 24 iulie 1978, în Boston și a crescut în New York și Philadelphia. După ce a absolvit Universitatea Brown, cu o diplomă de licență și un master în literatură clasică (2000 și, respectiv, 2001), Miller a continuat apoi să predea latina, greaca și Shakespeare elevilor de liceu. Cartea Song of Achilles a scris-o într-un interval de 10 ani. Circe, cel de-al doilea roman al lui Miller, a fost lansat pe 10 aprilie 2018. Cartea este povestită din perspectiva lui Circe, un personaj din Odiseea.

Poate că mulți credem, ca urmare a lecturilor despre Grecia Antică, că Circe este „vrăjitoarea cea rea”, care ademenește marinari ca să-i transforme în porci, și îl întârzie pe Ulise în drumul lui spre casă și spre credincioasa lui soție, care îl așteaptă răbdătoare. Cartea lui Madeline Miller ne oferă o altă perspectivă asupra personajului mitologic, Circe.

Circe e fiica Zeului Soare, Helios, și a unei nimfe orgolioase și frumoase, fiică a lui Oceanos. Nu are nici frumusețea mamei, nici puterea tatălui, nu e apreciată nici de ei, nici de frații sau de sora ei, Pasifae. În timpul petrecut la palatul de obsidian al lui Helios, e martoră la pedepsirea unui titan care furase focul zeilor pentru a-l dărui muritorilor. E profund marcată de jertfa lui Prometeu pentru oameni.

Când întâlnește un muritor, un tânăr pescar sărac, se îndrăgostește de el și vrea să-i dăruiască nemurirea pentru a fi împreună cu el, pe vecie. Nimeni, nici un zeu, nu o ajută, așa că Circe caută niște flori ivite din sângele titanilor învinși în luptă și cu ajutorul lor îl transformă pe tânărul muritor, pretinzând că e o minune petrecută din senin. Și ce se întâmplă? Fostul pescar sărac, ajuns zeu, o consideră pe Circe un soi de soră și se îndrăgostește de altă nimfă, frumoasă, seducătoare, încrezută și răutăcioasă. Biata Circe, încă naivă, crede că dacă o face pe Scylla să-și arate adevărata față, Glaucos se va întoarce spre ea. Puțină magie cu alte flori, și Scylla își ia locul în Mediterană ca monstrul care se hrănește cu marinari, iar Glaucos se întoarce, dar nu spre ea, ci spre alte nimfe frumoase și seducătoare.

Ce să facă o fată disprețuită astfel? Evident, să se pedepsească pe sine, recunoscând în fața tuturor că s-a ocupat cu vrăjile, diferite de ale zeilor și temute de ei. Și așa începe exilul ei solitar pe insula Aiaía.

Singură pe insulă, nu are altceva de făcut decât să învețe să-și stăpânească puterile, să învețe despre plante, să creeze propriile poțiuni si vrăji. Doar are timp, secole. O vizitează doar Hermes, când și când. Apar și marinari, uneori, în căutare de adăpost și provizii, ba chiar de pradă ușoară când își dau seama că e singură, fără un bărbat care s-o apere și s-o stăpânească – de aici vine transformarea în porci. Poțiunea e în băutură, dar cuvântul care declanșează vraja e rostit dacă e atacată. Circe se apără.

Știm despre vizita lui Ulise, despre Penelopa și Telemah, ne amintim că Minotaurul și Medeea cea care-și ucide copii îi sunt nepoți de soră sau frate lui Circe, ne închipuim cu naivitate că Ulise când ajunge în sfârșit în Itaca este fericit tot restul vieții, deși nu așa se întâmplă cu soldații întorși de la un război lung și greu.

Pentru vrăjitoarea din insulă, trec ani, de singurătate, oaspeți, despărțiri, maternitate, greutăți, lupte, compromisuri, până la alegerea finală. După sute de ani, ce rămâne pentru Circe? Fiul își alege destinul, departe de Aiaía. Puterea cunoașterii dobândite în secole? Circe nu vrea să o folosească pentru a stăpâni muritori sau zei. Și nici ca apărare a izolării pe insulă, a exilului impus de voința altora. Nu rămâne decât să îndrepte un rău vechi și să facă ultima alegere.

Nu toate poveștile au un punct culminant și un deznodământ clar, care să rezolve tot. Sau poate punctul acela e chiar finalul, când personajul se uită în urmă și, dacă are noroc, zice: „N-a fost totul degeaba. Știu ce am de făcut acum.” Viața unei femei care își descoperă forța acolo unde regulile celorlalți îi interzic să caute, e grea. E singura cu acest talent? Nu, doar că frații și sora ei îl folosesc în ascuns și pentru scopuri pe care cei ce conduc destine le înțeleg: puterea asupra celor din jur, teama pe care o inspiră, plăcerea de a face tot ce vor fără a plăti în vreun fel, de a ști că sunt mai presus.

Când nu vrei ceea ce alții, cei mai mulți, își doresc cu ardoare, ești respins. Când mai ai și un talent, o putere, ești temut și urât. Îți trebuie multă voință și tărie ca să rămâi tu. Iar dacă mai ești și femeie, Circe, mulți, cei mai mulți te vor cunoaște doar ca pe vrăjitoarea din insulă care transformă, din răutate, toți marinarii în porci. E nevoie de cartea lui Madeline Miller, după mii de ani de astfel de cunoaștere, ca să ne întrebăm: Cum era de fapt acea femeie și de ce?

Autor: Miller, Madeline

Editura: Bloomsbury

Loc publicare: London

An: 2018

ISBN:

9781408890080

9781408890073

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here