Acasă Sediul central Cărți, artă și povești la clubul de lectură

Cărți, artă și povești la clubul de lectură

137
0

Activitate în cadrul proiectului Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași va derula miercuri, 14 iunie 2017, începând cu ora 11,00, în tronsonul 4 al Școlii Gimnaziale Speciale „Constantin Păunescu”, o inedită activitate în cadrul proiectului educațional terapeutic: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! Sub genericul Cărți, artă și povești la clubul de lectură, elevii clasei a II-a C, coordonați de profesor Mariana Lificiu, vor citi împreună cu voluntarii implicați prin Centrul Diecezan Caritas Iași – partenerul principal în acest proiect.

Evenimentul de miercuri va multiplica impactul lecturii în zona de influență a elevilor precum și conturarea unei conduite nediscriminatorii, de întrajutorare și promovarea unui comportament condescendent față de toți membrii unei societăți civilizate, indiferent de problematica existențială. Rolul decisiv îl vor avea voluntarii implicați prin Centrul Diecezan Caritas Iași, care vor citi copiilor din titlurile împrumutate din fondul informațional al bibliotecii și domeniul literar preferat.

Lectura este considerată o activitate solitară; partenerii proiectului doresc să o percepem și ca o activitate socială. La început, cititorul se concentrează pe paginile cărții, se refugiază în imaginația scriitorului, apoi interpretează singur ce a descoperit, învățat, trăit în timp ce citea. Nu se compară însă, cu discuțiile care se nasc la un club de lectură care sunt mai mult decât gândurile noastre, procesate simplist acasă: sunt o provocare, necesită un efort de concentrare asupra personajelor, ideilor, firelor narative; o observație a unui alt participant la club ne poate atrage atenția asupra unui subtext, a unei trăsături de caracter, a unei interpretări care ne-a scăpat. Prin participările tuturor lectura devine mai bogată, iar cartea mai complexă.

La Clubul de lectură propunem lectura ca un mod plăcut de a petrece timpul alături de ceilalți. Cărțile sunt asemenea filmelor pe care cititorii le pot regiza în stil propriu; dacă într-un film sau desen animat imaginile sunt create deja de regizori; atunci când citim, putem crea povești și imagini așa cum ne dorim și pot fi transpuse în stilul propriu al gândirii.

Proiectul Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here