Acasă Filiala „Ion Creangă” Biblioteca de Prim Ajutor (ediția a II-a)

Biblioteca de Prim Ajutor (ediția a II-a)

58
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat vineri, 10 mai 2019, în Sala de Festivități a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și luni, 13 mai 2019, la Filiala „Ion Creangă” cu elevii de la Școala Gimnazială Horlești, județul Iași, două sesiuni de informare în cadrul proiectului „Biblioteca de Prim Ajutor” (BiblioInfoLife).

La prima activitate a participat directorul liceului, prof. Gheorghiță Nistor și bibliotecar Petronela Chiriac; la a doua activitate am fost împreună cu prof. Mihaela Rău.

Sesiunile educaționale au fost susținute de partenerul proiectului, Asociația Ambulanța.Life – Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași reprezentate de Alexandru Filimon (asistent medical generalist) și Cezara Covataru (voluntar / studentă an VI Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iași). Evenimentele au contribuit la conturarea unui bagaj informațional despre metode, tehnici și mijloace de acordare a primului ajutor și de siguranță personală.

Aparatul folosit pentru tratamentul fibrilației atriale sau ventriculare, care utilizează stimuli electrici de diferite intensități se numeşte defibrilator. Acesta este un sistem complex destinat salvării vieţii pacienţilor expuşi morţii subite, mai ales datorită tulburărilor de ritm (fibrilaţii) care pot provoca stop cardiac. Aceste tulburări de ritm accelerat al inimii poate provoca prăbuşirea în doar câteva secunde a întregului sistem circulator, iar dacă aritmia cardiacă nu este oprită, poate surveni decesul pacientului în câteva minute.

În acest moment, locaţiile din Iaşi a acestor defibrilatoare sunt:
– Parcul Copou – Casa de Cultură ”Mihai Ursachi”
– Piața Unirii – Editura Humanitas la Cafeneaua Piața Unirii
– Gara Internaţională Nicolina
– Gara – Piaţa Gării
– Cartierul Alexandru Cel Bun (Piaţa Voievozilor)
– Cartierul Tătărași .

Participanții, la finalul activității au primit câte un PERMIS DE SALVATOR și alte informații privind oferta activităților și proiectelor culturale pe care le derulează biblioteca publică.

Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași este implementat în parteneriat cu Asociația Ambulanța.Life – Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași și se desfășoară pe parcursul anului școlar 2018 – 2019 cu unitățile de învățământ preuniversitar ieșean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here