Acasă American Corner „Atlas Shrugged” by Ayn Rand

„Atlas Shrugged” by Ayn Rand

18
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Scriitoarea Ayn Rand, pe numele adevărat Alisa Rosenbaum, s-a născut la Sankt Petersburg, la 2 februarie 1905. A rămas în istoria literaturii și filosofiei ca inițiatoarea curentului de gândire numit obiectivism și ca adeptă radicală a individualismului și economiei de piață. În 1921, începe să studieze istoria la Universitatea din Petrograd, absolvind în 1924, după ce fusese la un pas de a fi exmatriculată sub acuzația de apartenență la fosta burghezie. Începe să studieze scenaristică, devorând, în paralel, lucrări ale unor autori precum Aristotel, Platon, Victor Hugo sau Walter Scott.

Aprofundează studiul istoriei SUA, atașându-se de valorile americane, în special față de respectul pentru libertatea individuală. Pleacă din țara natală la 17 ianuarie 1926 și, după scurte opriri în diverse orașe europene, traversează oceanul și se stabilește la New York. Devine cetățean american în martie 1931. În același an, începe lucrul la prima nuvelă, ”We the Living”, cu tentă auto-biografică. Reușește să o publice cinci ani mai târziu, fără să vândă prea multe exemplare.

Ayn Rand avea să cunoască celebritatea de abia în mai 1943, când a publicat una din cele două capodopere ale sale, ”The Fountainhead”. Cartea devine imediat un best-seller. Lucrarea este o pledoarie înflăcărată pentru individualism, libertatea personală, creativitate, atacând fără menajamente colectivismul și conformismul. În 1949, avea să fie turnat și filmul omonim, cu Gary Cooper în rolul principal.

Consacrarea sa definitivă în literatura americană și chiar mondială s-a petrecut în 1957, când a publicat cartea ”Atlas Shrugged”. Romantismul, misterul, chiar elementele de SF s-au împletit cu concepția filosofică a autoarei, născând o combinație pe cât de originală, pe atât de reușită și cu succes la public. Totuși, filosofia lui Ayn Rand, denumită ”obiectivism”, avea să fie cristalizată de abia în anii ’60-’70.

Considerată un fel de biblie a capitalismului, trilogia ”Atlas Shrugged”, este de departe cea mai vândută carte în Statele Unite, după Biblie se-nţelege. Contestată fără drept de apel de antimondialişti, arătându-i un adevărat cult neoliberalii ”Atlas Shrugged”pare să fi împrumutat şi de la unii şi de la alţii aceeaşi vehemenţă, că-i vorba de fapte sau de dezbateri de idei. Căci autoarea, creează nici mai mult, nici mai puţin în cheie monumentală, ceea ce face ca eroii săi să vorbească adeseori în maxime: „Codul competenţei e singurul sistem moral adevărat”. Nici nu-i de mirare, dat fiind formaţia filosofică a romancierei, promotoarea curentului „obiectivism”.

Acțiunea se petrece în SUA, unde sunt implementate din ce în ce mai multe politici sociale de ajutor și de „echitabilitate”. Dagny Taggart e șefa unei companii feroviare și poate rezolva cam orice problemă, cât timp nu i se pun prea tare bețe în roate – cu ajutorul lui Hank Rearden, magnat al oțelului, încearcă să-și facă liniile ferate mai rapide și mai sigure. Însă statul le pune bețe în roate și începe să controleze din ce în ce mai tare piața, promovând o egalitate de șanse care înseamnă să ia de la cei care produc și să dea la cei care susțin că ar putea produce, dacă li s-ar da ocazia.

Economia se duce pe copcă din ce în ce mai tare, până când devine aproape imposibil pentru oamenii muncitori să facă ceva, mai ales că cei capabili încep să dispară unul câte unul din cauza unui „John Galt” misterios care-i face să-și abandoneze afacerile.

Fără discuție Ayn Rand a creat niște dialoguri geniale, dă viață chiar și celui mai mărunt obiect folosind cuvinte puternice în contextul potrivit, la momentul potrivit. Iar dialogurile dintre Dagny și Francisco, Francisco și Hank ori Dagny și Hank sunt pur și simplu un deliciu. De fiecare dată apare o situație culminantă pe care personajele încearcă s-o depășească și să iasă învingători în fața răului ce-i pândește din interiorul guvernului hrăpăreț.

Discursul savuros al lui Francisco D’Anconia despre ce înseamnă banii e scris cu atâta emoție încât nu-ți vine a crede că cineva poate să gândească astfel. La fel s-a întâmplat și când Hank era judecat și a început să vorbească despre muncă și despre dreptul la proprietate. Iar dragostea, sentimentul suprem pe care îl poate simți cineva? Felul în care îndrăgostiții își fac declarații și modul în care se raportează unul la altul parcă e dintr-un film în care nimic nu poate sta în calea fericirii lor pentru că dragostea lor se bazează pe inteligența posedată de fiecare dintre ei. Căci asta îi face să tremure, să aibă fiori și să trăiască o stare de exaltare mai profundă decât orice banală relație fizică.

Tot ce se întâmplă de la începutul romanului și până la finalul său se concentrează pe definirea conceptelor raționale și obiective pe care personajele trebuie să le urmeze și să se supună lor. Or asta e o direcție impusă de către Ayn Rand. Francisco era doar un Playboy, Hank un afacerist de succes, Dagny o workacholică autentică, dar ceea ce îi unea pe toți era împotrivirea în fața sistemului defect care încerca să-i pună la pământ.

“[..]Spre a trăi, omul trebuie să aibă trei lucruri drept valori supreme şi călăuzitoare ale vieţii sale: Raţiune-Scop-Stimă de sine [..] Aceste trei valori implică şi necesită toate virtuţile omului, iar toate virtuţile sale fac parte din relaţia de existenţă şi de conştiinţă: raţionalitate, independenţă, integritate, onestitate, dreptate, productivitate, mândrie.”

“Doar că ştiu că e păcat să stai jos şi să-ţi laşi viaţa să se ducă, fără ca măcar să încerci să faci ceva pentru ea.”

Pentru unii, Ayn Rand este un profet, ținând în mână o nouă Biblie. Pentru alții, e doar o autoare extremistă.

Autor: Rand, Ayn

Editura: Penguin Books

Loc publicare: London

An: 2007

ISBN: 9780141188935

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here