Acasă Sediul central Aplicație ornitologică Stânca

Aplicație ornitologică Stânca

51
0

Joi, 11 februarie 2021, Facultatea de Biologie a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, reprezentanții Serviciului Teritorial al Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate, Botoșani și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, au participat la o aplicație ornitologică la Stânca, Ștefănești.

Situată pe malul Prutului, la frontiera estică a Uniunii Europene, locația este un spațiu ideal de iernare pentru câteva sute de păsări acvatice, adunate pe suprafața lacului de compensare și pe cursul Prutului, la ieșirea din perimetrul barajului.

Conf. univ. dr. Carmen Gache, împreună cu studenții de la secția ecologie anul al II-lea au făcut observații asupra păsărilor adunate la iernat, în perimetrul lacului de acumulare.
Au fost identificate speciile: pescăruși argintii pontici, diverse păsări scufundătoare, lebede maiestuoase, rațe mari, cele mai numeroase fiind rațe moțate, rațe sunătoare, ferăstrașii mici, lișițele, corcodeii mari și corcodeii mici. În zonă erau prezenți și „inamicii” piscicultorilor – cormoranii mari. Toate păsările erau deja „îmbrăcate”, la vremea aceasta, în penajul de nuntă, coloristica fiind mult mai puternică, uneori metalizată, contrastând cu cea caracteristică penajului de iernare. Am avut prilejul să ascultăm și cântecul unor pițigoi, iar pe drum, am putut surprinde și câteva păsări răpitoare: șorecar, uliu porumbar și sfrânciocul mare, stând la pândă în arborii și arbuștii din aliniamentul drumului.
Vedetele zilei au fost un juvenil mascul de eider și un pescărel albastru.

Mulțumim organizatorilor, specialiștilor și participanților pentru amabilitate, repere științifice și așteptăm cu nerăbdare următoarea aplicație, pentru a surprinde migrația de primăvară a păsărilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here