Acasă American Corner „A Game of Thrones” by George R.R. Martin

„A Game of Thrones” by George R.R. Martin

49
0

AMERICAN CORNER BOOKS

George R.R. Martin s-a născut în 1948 la New Jersey și a absolvit jurnalismul cu summa cum laude, la Northwestern University, Illinois. În anii ’70 George R.R. Martin a scris o serie de nuvele, printre care și Regii nisipurilor (1979), pentru care i-au fost decernate Premiile Hugo și Nebula, apoi a continuat cu romane SF, fantasy și horror. În anii ’80 a fost producător și scenarist în televiziune, editor al seriei Twilight Zone la CBS Television și producator al filmului Beauty and the Beast. Nuvela Zburatorii Noptii, care dă și titlul volumului publicat în anul 1985, a fost ecranizată.

În 1996 Martin a început să scrie seria fantasy A Song of Ice and Fire. Seria este acatuită din șapte romane dintre care două se află încă în stadiul de proiect (The Winds of Winter și A Dream of Spring). Seria A Song of Ice and Fire este considerată o capodoperă a genului, dupa trilogia Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien, drepturile cinematografice fiind deja achiziționate de HBO.

A Game of Thrones a apărut în 1996 și a obținut Premiul Locus în 1997, iar nuvela Blood of the Dragon (Sângele dragonului), care face parte din roman, a obținut Premiul Hugo în 1997.

Acțiunea din A Song of Ice and Fire se petrece într-o lume fictivă, în principal pe continentul numit Westeros, dar și pe un teritoriu din est, cunoscut sub numele de Essos. Majoritatea personajelor sunt umane, dar, pe măsură ce seria avansează, sunt introduse și alte rase, cum ar fi recii și periculoșii, Ceilalți din nordul extrem și dragonii care scuipă foc din Est, ambele rase fiind considerate dispărute de către oamenii poveștii. Seria conține trei fire narative principale:

  • cronica unui război civil dinastic pentru coroana Westerosului, purtat între diferite familii;
  • amenințarea crescândă a Celorlalți, aflați dincolo de uriașul zid de gheață care marchează frontiera nordică a Westerosului;
  • ambiția lui Daenerys Targaryen – fiica exilată a regelui care fusese omorât în timpul altui război civil, cu cincisprezece ani mai înainte – de a reveni în Westeros și de a-și revendica dreptul la tron.

Autorul își conturează foarte bine personajele. Sansa este fiica cea mare a familiei Stark, o adevarată lady, calitățile acesteia fiind formate de mama sa încă de mică. Ea este logodită cu Joffrey, fiul moștenitor al regelui. La început este naivă și absorbită de frumusețea lui Joffrey, având certitudinea că se va căsători cu el și că îi va dărui copii, dar pe parcurs își schimbă părerea.

Arya Stark, sora mai mică a Sansei, are un caracter total opus acesteia. În timp ce Sansa își însușește cu desăvârșire atitudinea și gesturile unei lady, Arya prefera să se joace cu sabia și să se comporte ca un băiat.

Daenerys și Viserys sunt ultimele vlăstare ale familiei Targaryen. Ei sunt moștenitorii de drept ale Celor Șapte Regate, încercând prin orice mijloace să ajungă din nou pe Tronul de Fier.

În ciuda frumuseții și puterii familiei Lannister, Tyrion, mezinul lordului Tywin, este pitic și privit ca un bastard, dar totuși mintea ageră si ascuțită îl salveaza din multe situații grele cu care se confruntă.

Acțiunea este foarte încâlcită, pornind pe mai multe fire epice, dar o dată înțeleasă totul decurge ușor. Lupta se dă pentru Tronul de Fier, o luptă perfidă, în care nu te poți încrede în nimeni, vărsarea de sânge fiind la ordinea zilei, nimeni nefiind cruțat de ascuțișul săbiilor.

Al doilea fir narativ este construit în jurul lui Robert. Povestea începe la 15 ani distanță de rebeliunea condusă de Lordul Robert Baratheon în urma căreia ultimul rege Targaryen, Aerys II a fost ucis, iar Robert, proclamat rege.

Moartea lui Robert deschide lupta pentru Tronul de fier al Celor șapte regate din Westeros.

În paralel, urmărim și povestea lui Daenerys Targaryen, fiica lui Aerys II care e hotărâtă să-și revendice tronul cu orice preț. Arma ei secretă e reprezentată de cei trei dragoni pe care-i pregătește de luptă.

Al treilea fir narativ prezintă amenințarea dată de „Ceilalți„, creaturi aflate după marele zid de gheață, despre care se credea că au dispărut în urmă cu 8.000 de ani, dar care începeau să-și facă simțită prezența.

Deși tratate separat la început, cele trei fire narative ajung să se îmbine la un moment dat.

Westeros este o lume inventată de autor, plină de pericole, regi necruțători, oameni plini de ură, invidie care ar face orice ca să fie în siguranță. Pe măsura evoluției seriei, cele trei fire narative se împletesc și devin dependente unul de celălalt.

 

Seria A Song of Ice and Fire:

A Game of Thrones (1996) – câștigător al premiului Locus Fantasy, nominalizat la premiile Nebula și World Fantasy, 1997

A Clash of Kings (1998) – nominalizat la premiul Nebula, 1999; câștigător al premiului Locus Fantasy Award, 1999

A Storm of Swords (2000) – câștigător al premiului Locus Fantasy, nominalizat la premiile Hugo și Nebula, 2001

A Feast for Crows (2005) – nominalizat la premiile Hugo, Locus Fantasy și British Fantasy, 2006

A Dance with Dragons (2011)

The Winds of Winter (în pregătire)

A Dream of Spring (în pregătire)

Autor: Martin, George R.R.

Editura: Harper Voyager

Loc publicare: London

An: 2011

ISBN: 9780006479888

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here