Acasă Sediul central „Scrisorile Bibliotecii” – 100 de ani de la înființarea bibliotecii publice a...

„Scrisorile Bibliotecii” – 100 de ani de la înființarea bibliotecii publice a Iașului (concurs de scrisori vintage)

63
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează, în zilele de 8 și 9 decembrie 2020, ediția a VII-a a Festivalului „Teodorenii”. Activitățile incluse se vor desfășura exclusiv online și se vor înscrie în tematica celor 100 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene „Gh. Asachi.

În acest sens, o  primă propunere este Concursul „Scrisorile bibliotecii”, adresat cititorilor noștri.

Vă invităm să concepeți o scrisoare ca cititor, donator sau susținător al bibliotecii, care să fie adresată unei personalități ce a contribuit la întemeierea bibliotecii acum 100 de ani. Scrisoarea trebuie redactată respectând următoarele cerințe: scrisă de mână, cu dată, eventual alte elemente caracteristice epistolelor vechi și pe cât posibil utilizarea arhaismelor.

Scrisoarea va fi fotografiată și va fi trimisă pe e-mail la adresa programe@bjiasi.ro. E-mailul va conține numele și prenumele participantului și vârsta.

 

Vă prezentăm mai jos câteva date din istoricul bibliotecii, pe care îl veți regăsi complet pe site-ul www.bjiasi.ro și care conține numele personalităților cu rol decisiv în acest demers:

„1920 – La 1 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi aprobă constituirea Societăţii Culturale „Muzeul Oraşului Iaşi” şi a Bibliotecii municipalităţii, la propunerea unor personalităţi, între care: Gh. Ghibănescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan, Mihai Costăchescu, Sever Zotta.

1924-1926 – N.A. Bogdan alcătuieşte primul catalog al bibliotecii.

1937 – La 1 iulie, istoricul N. Iorga, unul dintre importanţii donatori de cărţi (574 vol.), vizitează biblioteca şi consemnează: Întemeierea acestei biblioteci de către Primăria Municipiului Iaşi este una din cele mai frumoase opere culturale.

 Într-un local din curtea mănăstirii Golia are loc deschiderea oficială a Bibliotecii municipalităţii. La eveniment au participat oficialităţile oraşului, personalităţi ale culturii, ca: Petre Andrei, Orest Tafrali, Ilie Bărbulescu, Octav Botez, I. Minea sau V. Râşcanu.

1943-1944 – Biblioteca, ce deţinea peste 24.000 de volume, este mutată într-un local mai mare, pe strada Lăpuşneanu, deschizându-se pentru public „complet reorganizată” la 5 ianuarie 1944.”

 

Data limită de expediere a scrisorilor este 2 decembrie 2020. Scrisorile cele mai frumoase, deosebite, interesante și corecte din punct de vedere tehnic vor fi premiate.

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul unei „festivități de premiere”, care se va desfășura online, pe pagina de facebook a Bibliotecii, marți, 8 decembrie 2020, începând cu ora 14.00.

Toți participanții vor primi diplome în format electronic. Informații suplimentare puteți obține pe e-mailul programe@bjiasi.ro.

Vă mulțumim și așteptăm cu nerăbdare scrisorile dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here