Acasă Sediul central Programul activităților desfășurate de Ziua Culturii Naționale

Programul activităților desfășurate de Ziua Culturii Naționale

31
0

Ziua Culturii Naționale va fi marcată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” vineri, 15 ianuarie 2021, cu o serie de evenimente care se vor desfășura online, pe platforma zoom și pe pagina de facebook a bibliotecii.

Călătorii prin bucătăriile lumii: „O listă de bucate pentru Mihai Eminescu”

De la ora 09.00, pe platforma Zoom, vom demara un proiect mai puțin obișnuit: Călătorii prin bucătăriile lumii, iar la prima activitate intitulată „O listă de bucate pentru Mihai Eminescu” vom încerca să descoperim un meniu preferat a lui Mihai Eminescu. De asemenea, vor fi discutate amănunte despre bucătăria moldovenească (ieșeană) de la jumătatea secolului al XIX-lea, savurată în hanurile ieșene de Mihai Eminescu și prieteni săi.

Vor participa elevii de la clasa de turism și produse alimentare de la Colegiul Tehnic „Ion Holban” și elevii de la clasa pentru tehnicieni analize produse alimentare de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași.

La întâlnirile viitoare vom face cunoștință cu rețete culinare preparate și prezentate de către elevi de la clasele de specialitate din școli ieșene, care vor scoate în evidență specificul bucătăriei din diferite țări europene.

Plecăm în ianuarie din România și în decembrie revenim tot aici, dar să vedem pe unde ne vor purta celelalte luni ale anului.

 

Cultura Română ALTFEL: „Mihai Eminescu – scriitor și inspector școlar în alt veac”

La ora 10.00 va începe conferința cu tema: Cultura Română ALTFEL. Mihai Eminescu – Scriitor și inspector școlar în alt veac, susținută de Cătălina Mihalache, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române – Filiala Iași.

Vor fi alături de noi elevi de liceu de la Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Miron Costin” și Colegiul Național „Emil Racoviță”, care vor interacționa cu invitata noastră prin intermediul aplicației Zoom. Conferința va fi transmisă în direct și pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Iași, https://www.facebook.com/biblioteca.j.iasi.

Eterna adolescență: De la adolescența lui Mihai Eminescu și a lui Ionel Teodoreanu la adolescenții de astăzi

De la ora 11.00, pe zoom, alături de partenerii noștri de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Asociația ArtCivica și Teatrul Blu Iași, vom aduce în discuție adolescența lui Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850), în comparație cu adolescența lui Ionel Teodoreanu (n. 6 ianuarie 1897) și adolescenții noștri de astăzi, majoritatea născuți în jurul anului 2010.

Elevii vor prezenta opiniile lor despre viața adolescentină, comparativă cu a celor doi scriitori născuți la o distanță de jumătate de secol și adolescența lor, care se desfășoară la aproximativ un veac și respectiv 150 de ani de la tinerețile trecute ale lui Eminescu și Teodoreanu.

Prof. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu Iași” cu sprijinul Asociației ArtCivica, Teatrul Blu Iași va explica implicațiile aceastei perioade de tranziție din viața oricărui om, care presupune atât modificări la nivel fizic, cât și modificări la nivel comportamental și de personalitate.

Întâlnirea constituie o primă dezvoltare a cunoșterii vieții scriitorilor din această perspectivă. Tinerii și colaboratorii implicați în acest proiect vor completa  cu răspunsuri inedite problematica următoarelor subiecte.

 

Eminescu în imagini

 Pentru vizitatorii paginii noastre de facebook am pregătit un „serial foto” cu fotografii cu portrete, picturi, statui ale lui Eminescu, dar și ediții bibliofile aflate în colecțiile bibliotecii, toate având „amprenta” poetului și care vor fi postate din oră în oră.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here