Acasă Sediul central Poezie și muzică de Ziua Internațională a Copilului!

Poezie și muzică de Ziua Internațională a Copilului!

91
0

Ziua Internațională a Copilului este o sărbătoare dedicată tuturor copiilor lumii. În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. Anul acesta, 2021 sărbătorim 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului. Însă, în România, Ziua Copilului, este sărbătorită în data de 1 iunie. Conferința Mondială pentru Binele Copiilor susținută la Geneva, în Elveția, a proclamat data de 1 Iunie drept Ziua Internațională a Copilului în 1915.

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași participă la acest eveniment prin organizarea unei activități relaxante și plină de talent pentru elevii clasei a VII-a A – prof. diriginte Laura Ciocoiu și bibliotecar, Ines-Andreea Toader de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași.

„Poezie și Muzică de Ziua Internațională a Copilului!” se va derula pe platforma zoom pe 3 iunie 2021, ora 13,00.

În prima parte a activității vom avea ocazia să cunoaștem o reprezentantă și membru fondator al proiectului de poezie performativă „Cozy Poetry Night” care a luat naștere la Iași acum câțiva ani. „Cozy Poetry Night” a început ca o joacă în vechiul Acaju din Iași, într-o seară, la inițiativa Lorenei-Ella Enache, domnișoara cu inițiativa proiectului care va fi prezentă și în cadrul activității noastre. Și-a dorit să descoase poezia în fața tuturor și să o scoată din cercurile restrânse. De la jocuri creative și citiri de versuri, proiectul a căpătat noi forme de-a lungul anilor.

Lorena și restul echipei de poeți tineri au îmbinat versurile cu muzica și-au transformat actul într-un live performance, pe care apoi l-au luat și l-au plimbat prin țară, pe la festivaluri și în alte spații neconvenționale. Lorena Enache propune elevilor dialogul pe tema: “prima poezie pe care am învățat-o”.

În a doua parte a întâlnirii noastre ne vom delecta cu momente artistice pregătite de elevii Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” Iași: Denis Luca Ștefanache – creație plastică, Alexandra Romanescu – creație plastică; Diana Georgiana Tănase – recitare „Rapsodii de Primăvară” de George Topîrceanu; Medeea Maria Doboș – cântec la nai; Lorena Bulei – cântec la saxofon și voce „Cât trăim pe acest pământ” (strofă + refren); Alexandra Andone – cântec voce „Tu nu vezi cerul” (strofă + refren); Maria Ruxandra Pascariu – cântec la orgă „Comptine d’un autre été: L’Après-Midi”, din Amelie, de Yann Tiersen; Cosmin George Munteanu și  David Mihai Șaramet –  Joc de rol dramatizat (dialog imaginar) între „Capră” şi „Cumătra lupoaică”, realizat în baza poveștii lui Ion Creangă – „Capra cu trei iezi” și a continuării acesteia – „Capra cu trei iezi 2.0. O continuare a poveştii lui Ion Creangă” de Matei Vişniec.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here