Acasă Sediul central Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare

Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare

47
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași împreună cu partenerii săi de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Firma CityID Iași și sponsorul, SECOM Consultanță Naturopată Iași a încheiat astăzi, 25 august 2021 activitățile creative și inovative din cadrul proiectului de vacanță: Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare.

Bibliotecarul Mihaela Ulman, reprezentantul de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și prof. Sorina Dănăilă de la Firma CityID Iași au transpus ideea acestui proiect în planul realității cu sprijinul Bibliotecii Județene Iași. Le mulțumim în mod deosebit pentru aportul adus acestui proiect de vacanță în care cei mai câștigați au fost copiii – participanții activităților ce s-au derulat în luna august 2021. Invitația și  acceptul de a ne fii sponsor – SECOM  Consultanță Naturopată Iași întregește imaginea proiectului nostru în una de natură relaxantă, plină de zâmbete și profesionalism.   

Desfășurarea manifestării a fost în această ultimă întrevedere la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi se bucură de continuitate şi stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-şi în timp doar denumirea: Biblioteca Universităţii, Biblioteca „Ulpia”, Biblioteca Centrală. În cursul unei neîntrerupte evoluţii de peste un secol şi jumătate, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” a fost nevoită să-şi închidă în mai multe rânduri porţile, fie din pricina lipsei de spaţiu (în 1859), fie a cutremurului din 1940 sau a războiului (în 1944). După al doilea război mondial, biblioteca se mute în clădirea Bibliotecii Fundaţiunii „Regele Ferdinand I”, ale cărei fonduri le înglobează.

La activitate toți cei prezenți (copiii, părinții și bunicii) s-au bucurat din plin din nou după deschiderea oficială a manifestării de către reprezentantul Bibliotecii Județene Iași, de vânătoarea de comori, de identificarea enigmelor, ghicitorilor și spuselor scrise cu rimă și tâlc pe foaie de către prof. Sorina Dănăilă de la Firma City ID Iași. Biblioteca a fost construită între anii 1930-1934 de inginerul Emil Prager, după planurile arhitectului Constantin Jotzu. A fost fascinant pentru fiecare copil să descopere simbolurile, florile și semnificația acestora în viața Reginei Maria; fiecare treaptă a bibliotecii din marmura de Carrara și mozaic venețian parcă ne șoptea istoria acelui loc unde este biblioteca; iar, exteriorul bibliotecii împodobit cu impresionante coloane în stil ionic, pilaştri neodorici, mici frontoane triunghiulare şi medalioane cu personalităţi marcante ale culturii naţionale ne impresiona la fel de mult și, totodată, ne impulsiona să aflăm mai multe de la Mihaela și Sorina.

Turul ghidat susținut de Mihaela Ulman care ne-a condus pașii prin bibliotecă a fost o plimbare copleșitoare plină de informații istorice, literare și, plimbându-ne până sus, la cupola Bibliotecii Centrale am descoperit cu toții o bibliotecă a florilor, o bibliotecă a poveștilor Reginei Maria și a personalității și caracterului întregii familii regale. Florea vieții, lalele, crinii, anemonele, toate florile prezente în fiecare sală a bibliotecii și la întrarea în bibliotecă înglobează trăsături și trăiri ale întregului arbore genealogic ale familiei regale la Iași. Iar în sala „B. P. Hașdeu” copiii au ascultat o foarte frumoasă poveste – „Cei trei purceluși”, scrisă chiar de Regina Maria citită cu farmec de Mihaela Ulman.

Tot parcursul activității a fost destinat cunoașterii într-un mod neconvențional, descoperirii comorilor, ghicitorilor, jocurilor și exercițiile rapide pentru ca, finalul să fie acompaniat de multe zâmbete, diplome pentru copii, deserturi și produse naturale benefice de la SECOM Consultanță Naturopată pentru o vacanță binemeritată. Tortul Reginei Maria sub formă de carte primit de fiecare copil participant, astăzi, este prăjiturica mică cu coperți dulci dăruită și concepută la bucătărie de Mihaela Ulman.

Mulțumim tuturor. Felicitari!

Proiectul vizează un cadru de întâlnire (neconvențională), informare şi interacţiune pentru membrii comunităţii interesaţi de curentele literare, gastronomie și a istoriei prin obiectivele turistice ale unui oraș-patrimoniu, Iașul.

Parteneri în acest demers istorico-cultural-turistic sunt: firma CityID Iași, reprezentant: profesor Sorina Dănăilă, ghid turistic și Mihaela Tatiana Ulman (bibliotecar – Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași), cofetar-patiser de 12 ani alături de sponsorul evenimentului SECOM Consultanță Naturopată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here