Acasă Sediul central Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare

Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare

75
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași împreună cu partenerii săi de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Firma CityID Iași și sponsorul, SECOM Consultanță Naturopată Iași a desfășurat o altă întâlnire pe 18 august 2021 în cadrul proiectului de vacanță: Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare.

De această dată ne-am desfășurat activitatea la limita dealului Breaza unde se află Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” sau „Casa cu Turn” din cadrul Muzeului Literaturii Române Iași alături de grupul numeros de copii și familiile lor prezenți cu buna dispoziție și dornici de explorare și joc în ciuda vremii ploioase. În această casă clădită în 1842 de Mihail Kogălniceanu a locuit între anii 1918-1936 marele scriitor Mihail Sadoveanu.

După deschiderea activității de reprezentantul Bibliotecii Județene Iași, toți copiii au fost ghidați de profesor, Sorina Dănăilă – reprezentantul Firmei CityID Iași (împărțiți în echipe) spre a descoperi aspecte și detalii despre scriitor, parcurgând fiecare încăpere din muzeu; după ce au identificat diverse elemente caracteristice operei și vieții lui Sadoveanu au completat răspunsurile la întrebările ghidului turistic. Pe urmă pe baza a câtorva paragrafe citite, copiii au trebuit să descopere din hârtiile pe care erau tehnoredactate titlurile operei lui Conu’ Mihai care era titlul aferent textului citit. Din partea firmei CityID s-au înmânat diplome, drept amintire de la activitate tuturor.

În partea a doua a întâlnirii noastre, Mihaela Ulman i-a invitat pe copiii prezenți (împărțiți în echipe) să găsească ca într-un puzzle ordinea ingredientelor pentru o rețetă specifică. Am mers și de această dată pe simțuri, gusturi așa încât, Mihaela a coordonat cu îndemânare cele zece cutii cu ingrediente magice. Iar desertul de ALIVANCĂ (în interpretarea Chef patiser, Mihaela Ulman) de la finalul activității a subliniat încă o dată că, Conu’ Mihail Sadoveanu era un gurmand căruia-i plăceau printre altele, și ciupercile și sarmalele fierte în vin.

„Despre marele scriitor, contimporanii săi ne încredințează că „avea vorba domoală și nu ridica niciodată tonul. Îi plăcea să meargă la pescuit şi la vânătoare cu amicii săi, unde nu prindea peşte şi nici nu vâna ceva”, după care obișnuia să poposească la vreun han micuț de țară, unde, cunoscându-i-se obiceiurile și tabieturile boierești, era întâmpinat cu polihronion și îndezate mâncări moldovenești și chiupuri umplute cu vinuri învechite din butoaiele însemnate ale pivniței cu largi și boltite arcane de cărămidă roșie. ”

Prezența agreabilă a sponsorului evenimentului, SECOM Consultanță Naturopată din Iași reprezentată de Anca Sârbu, Coordonator Magazin – Secom® cu un ceai parfumat, miere de albine, vitamine și vouchere alături de multe baloane colorate pentru toți copiii au făcut și din această activitate de două ore un timp petrecut frumos, constructiv, relaxant și educativ.

 

Proiectul vizează un cadru de întâlnire (neconvențională), informare şi interacţiune pentru membrii comunităţii interesaţi de curentele literare, gastronomie și a istoriei prin obiectivele turistice ale unui oraș-patrimoniu, Iașul.

Parteneri în acest demers istorico-cultural-turistic sunt: firma CityID Iași, reprezentant: profesor Sorina Dănăilă, ghid turistic și Mihaela Tatiana Ulman (bibliotecar – Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași), cofetar-patiser de 12 ani alături de sponsorul evenimentului SECOM Consultanță Naturopată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here