Acasă Sediul central Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare

Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare

50
0
11 August 2021 este data lansării unui alt proiect de vacanță: Pe urmele vacanței – gusturi literare, arome culinare și miresme de plimbare, în care organizatorul evenimentului, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași îi are alături pe colaboratorii de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Firma CityID Iași, împreună cu sponsorul SECOM Consultanță Naturopată Iași.
Proiectul își propune promovarea serviciilor de bibliotecă (transpunerea unor aspecte mai puțin cunoscute ale vieții scriitorilor, a personalităților istorice ale Iașului), a cunoașterii locurilor și turismului local al Iașului, precum și evidențierea și necesitatea cunoașterii artei culinare prin prisma vieții unor reprezentanți de seamă a culturii, ce au avut aptitudini și în acest domeniu.
În prima parte a activității, după deschiderea evenimentului, toți copii prezenți alături de cei dragi și ghidați de profesor Sorina Dănăilă – reprezentantul Firmei CityID Iași au pornit într-o incursiune de informare turistică a obiectivului propus astăzi, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Copiii au primit ghicitorile special concepute pentru „Vânătoarea de comori”, cu identificarea elementelor arhitecturale, artistice (costume), istorice ale teatrului, continuate cu dezlegarea acestora și răspunsurile corecte. O căutare veselă, concentrată pe șapte detalii la care să ne uităm cu atenție în interiorul Teatrului. Pe baza unor enigme incitante, o jumătate de oră de libertate în această minune arhitecturală. O bucurie să-i vedem pe copii in loje, pe scenă, la balcon aproape de plafon! Apoi, verificarea răspunsurilor, prilej de a povesti teatrul și pe Helmer și Fellner, și pe Miluță Gheorghiu, și pe toți cei care și-au lăsat amprenta aici.
În partea a doua, Mihaela Ulman de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași a invitat pe scenă copiii și a început jocul și lectura: Hora Unirii de Vasile Alecsandri; după recitarea poeziei, copiii au fost împărțiți în echipe și cu seturile de versuri puzzle ale poeziei lui Alecsandri au trebuit să-și reamintească ordinea versurilor. Fabula „Vulpea și barza”, scrisă de Jean de La Fontaine a fost recitată de fiecare participant pe scena Teatrului Național, făcând referire la imaginile pictate pe tavanul teatrului în limba română, dar și în limba franceză. Pentru că au fost prezenți copii de cetățenie franceză, cu părinți români, veniți în vacanță acasă, la Iași. Apoi, copiii au avut parte și de un joc – concurs de degustare pe nevăzute (dulce, sărat, acru, iute), a ingredientelor misterioase care pun în valoare toate simțurile.
Ieșind din Teatrul Național am mai rezolvat cu copiii o enigmă a câtorva elemente caracteristice clădirii teatrului și ne-am îndreptat binedispuși spre parcul ce înconjoară teatrul, pentru a face finalul activității. Apoi, tuturor participanților le-au fost înmânate diplome de participare. Prezența sponsorului evenimentului, SECOM Consultanță Naturopată din Iași cu un ceai rece, miere de albine, vitamine și vouchere, alături de multe baloane colorate pentru toți copiii a fost o bucurie în stare pură. Mihaela Ulman ne-a oferit desertul special pregătit: brioșe alb/negru ce au avut pe ele, din foiță de orez, desenate o mască care râde și una care plânge conform spectatorului care vine la teatru și/sau la operă.
Mihaela Ulman: „Multumim tuturor celor care au fost alături de noi, astăzi, 11 august 2021, în evenimentul organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și cu firma CityID, prin Sorina Dănăilă. Evenimentul a strâns peste 30 de copii și adulți, în sala Teatrului Național din Iași. A început cu o căutare de comori, dezlegari de ghicitori misterioase, apoi roluri interpretate de micii artiști, direct pe scenă, jocuri de cultură și de socializare, de dezvoltare și cunoaștere și s-a încheiat cu ceai și prajitură, aleasă să rămână în sufletul tuturor, prăjitura teatrului. E doar începutul unei colaborări frumoase!!!”
Sorina Dănăilă: „Noi, CityID, ne simțim onorați să aducem bucurie copiilor în vacanță! Copii români și francezi! La Fontaine a răsunat în franceză, azi, pe scenă! Suntem onorați să fim alături de prieteni atât de dragi – Mihaela, zâna bunătăților, și Biblioteca Asachi – zâna cărților! Vă dăm întâlnire pe data viitoare, la Lizuca și Patrocle!” (Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” Iași )
Toate aceste întâlniri cu aromă de vacanță au fost pe placul participanților (cititori ai bibliotecii, părinți, frați/surori, bunici și mătuși) și au avut parte de multe clipe plăcute, de învățare activă și socializare în alte spații deschise decât biblioteca astfel încât, organizatorii sunt fericți că obiectivul propus în proiect a fost îndeplinit cu succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here