Acasă Sediul central Nocturna Bibliotecilor 2020 – Rezistăm infodemiei

Nocturna Bibliotecilor 2020 – Rezistăm infodemiei

14
0

Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași vă invită la evenimentul cultural anual de activare nocturnă a bibliotecilor, inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), cu participarea bibliotecilor publice din România și Republica Moldova, Nocturna Bibliotecilor 2020, ce se desfășoară de astăzi, 25, până implicit, 27 septembrie 2020.

Cea de-a XI-a ediție a „nopții albe” a bibliotecilor va fi dedicată, de această dată, unei tematici foarte actuale, și anume Rezistăm infodemiei. Actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor își propune să aducă lumină în ce privește fenomenul excesului informațional și mijloacele de a ne proteja de efectele nocive ale infodemiei.

Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași vă propune următorul program în sistem on-line:
1. Dialogul: Vocile bibliotecilor în timpul infodemiei. Participă trei bibliotecari: Simona Sînzianu, coordonator Departamentului Marketing, Comunicare şi Proiecte din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” Iaşi, Manuela Mocanu, bibliotecar la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, și Elena Zanet, bibliograf la Serviciul de Programe și Proiecte Culturale, PR a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, care este și moderatorul întâlnirii.

2. „Tehnică, muzicalitate, sensibilitate” – O pianistă de talie internațională și membră a Asociației Club Kiwanis Iași Team (coordonată de președinte, Evelin Stratica), Andreea Friedmann Stoica, împreună cu fratele său, renumitul violonist Răzvan Friedmann Stoica (posesorul unei viori Stradivarius din anul 1729), formează „Duo Stoica”, foarte cunoscut pe scenele lumii muzicale.

În această înregistrare o vom asculta pe Andreea Stoica, care a început să studieze pianul de la vârsta de 5 ani. La șase ani a fost acceptată la Conservatorul de Muzică „George Enescu” București. La vârsta de 12 ani a debutat ca solistă în orchestră cu Concertul de pian de Wolfgang Amadeus Mozart. A urmat cursurile de master în Italia, Germania, Coreea și Olanda.

Astăzi, „Duo Stoica” aduce performanța muzicală în cele mai de succes concerte din Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia. Muzica clasică poate fi cu adevărat accesibilă tuturor celor care iubesc frumosul, pentru relaxare. „Duo Stoica” prin tehnica excepțională și pasiunea interpretării au atras admirația publicului și a criticilor din întreaga lume.

  1. Manuale școlare din secolul al XIX-lea, păstrate în patrimoniul Bibliotecii” – Întrucât luna septembrie coincide cu începutul unui nou an școlar, vă propunem o succintă incursiune în istoria învățământului românesc de acum aproximativ două secole, printr-o prezentare a câtorva manuale de istorie, filosofie, religie sau geografie, tipărite între 1826-1871. Unele din aceste lucrări didactice, păstrate în patrimoniul BJ Iași, au fost traduse din alte limbi (franceză, rusă) și adaptate limbajului românesc existent a acea vreme. Aportul tălmăcitorilor a fost deosebit, căci traducerea a reprezentat, uneori, o rescriere, generată de sărăcia limbii și lipsa unui lexic de specialitate bine conturat. Alte manuale au autori români, precum August Treboniu Laurian (1810-1881), filolog, istoric, om politic, care a militat – și în acest fel – pentru „deșteptarea naționalității, cu orice preț” (B.P. Hașdeu) și unirea românilor într-un singur stat. Prezentarea a fost realizată de bibliograful, Iulian Marcel Ciubotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here