Acasă Sediul central Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024: SCIENCE4FUTURE. Ateliere de cunoaștere

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024: SCIENCE4FUTURE. Ateliere de cunoaștere

41
0

Vineri, 27 septembrie 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Iași și Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi – Facultatea de Horticultură, organizează două ateliere de cunoaștere.

Întâlnirile vor avea loc pe 27 septembrie 2024, în intervalul orar 14.00 – 16.00 și 16.00 – 18.00, pe bulevardul pietonal Ștefan cel Mare, în fața Primăriei Municipiului Iași.

Arborii seculari și poveștile lor, va fi atelierul care va avea loc în primul interval orar. În cadrul acestuia alături de ecolog Ramona Ciobanu, consilier în cadrul Agenției de Protecția Mediului Iași, compartimentul Biodiversitate și de voluntarii bbliotecii, vom participa la un quizz legat de copacii foarte bătrâni ai urbei noastre, cum recunoaștem un arbore secular, cum avem grijă de aceste monumente vii și cunoștințele pe care le avem legate de ei.

Alimentația benefică și păstrarea legumelor, este al doilea atelier desfășurat în următorul interval orar.

Dorim prin dialog, întrebări, răspunsuri să evidențiem că una din cele mai vechi metode păstrare a legumelor pe timpul iernii o reprezintă lacrofermentarea (murarea), care se bazează pe acţiunea antimicrobiană a acidului lactic produs în timpul fermentării de a conserva şi chiar îmbogăţi valoarea alimentară a legumelor. Despre studiile comparative efectuate asupra calităţii produselor lactofermentate obţinute în regim casnic şi cele achiziţionate din comerţ, dar şi studiile privind preferinţele consumatorilor asupra acestor produse ne va vorbi voluntara bibliotecii și masteranda USV IAŞI Codrina-Andreea Popa.

Efectele benefice asupra organismului, precum şi tehnologia de obţinere a produselor lactofermentate vor fi prezentate de către asist. univ dr. Ioana Buţerchi şi ing dr. Roxana Anghel.

Evenimentul este cea mai renumită inițiativă de popularizare a științei și se desfășoară simultan cu peste 400 de orașe din Europa. Scopul acestuia este de informarea a publicului larg despre cercetarea științifică, impactul acesteia asupra vieții cotidiene. Manifestarea promovează știința, inovația și cercetarea, prin prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare unui public larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic, obținerii recunoașterii publice a cercetătorilor, creând o înțelegere a impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi.

Astfel, de-a lungul unei zile întregi, copii, tineri și adulți vor avea ocazia să exploreze universul fascinant al cercetării științifice, participând la experimente interactive, discutând cu cercetători și descoperind modul în care știința și tehnologia influențează viața noastră cotidiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here