Acasă Ştiri şi evenimente Noaptea cercetătorilor • 27 septembrie: știința evadează din laboratoare

Noaptea cercetătorilor • 27 septembrie: știința evadează din laboratoare

96
0

Noaptea cercetătorilor • 27 septembrie: știința evadează din laboratoareExperimentele cu laseri, plasmă, azot lichid, vulcani artificiali, gravitaţie, sunet şi lumină: toate acestea vor putea fi văzute în afara laboratoarelor la Noaptea Cercetătorilor, pe 27 septembrie.

În decursul unei seri, în Iași, București, Timișoara, Craiova și Cluj-Napoca vor avea loc activități în care știința se dezvăluie publicului în cele mai neconvenționale moduri. De la aplicații practice și experimente chimice spectaculoase, la discuții interactive despre spațiul cosmic, laseri, schimbările climatice, chimia din corpul uman și sângele artificial. Desfășurat simultan în peste 300 de orașe, evenimentul „Noaptea cercetătorilor” își propune să scoată știința din laboratoare și să îi implice pe participanți, drept pentru care organizatorii au inclus în program numeroase sesiuni de experimente științifice spectaculoase.

În Iași, manifestările specifice „Nopții cercetătorilor” vor avea loc în Parcul Palas, începând cu ora 18:00, și în Cărturești Palas, de la ora 19:00. Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius și propriul corp fotografiat în infraroșu, la fel cum vor crea fulgere la borcan și vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping-pong. De asemenea, participanții vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste și se vor minuna în fața demonstrațiilor de farse pe care deseori ni le joacă ochii și urechile noastre.

„Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”  din Iași, sub egida Uniunii Europene și a Ministerului Educației Naționale, în parteneriat cu: Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Institutul de Ştiinţe Spaţiale și Muzeul Antipa.

Sponsorii evenimentului sunt Nitech, Davinci Learning, Histersis, Palas Mall și Biocebral.

Programul activităților îl puteți găsi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here