Acasă Ştiri şi evenimente NADIA, de Ioan Chirilă

NADIA, de Ioan Chirilă

128
0

Biografia Nadiei Comăneci a apărut, în anul 1977, la Editura  Sport-Turism, scrisă de către Ioan Chirilă, născut la 25 octombrie 1925 în localitatea Cairaclia, județul Ismail, sudul Basarabiei.

Ioan Chirilă este absolvent al Facultății de Drept din București, în anul 1949. A debutat ca redactor la Editura de cultură fizică și sport, în 1956, iar din 1964 lucrează la cotidianul „Sportul popular”. În 1993 a fost numit director general al ziarului „Gazeta Sporturilor”, iar din anul 1997 a fost senior editor la „ProSport”. S-a stins la 21 noiembrie 1999. Chirilă a participat la opt CAMPIONATE Mondiale, scriind în 34 de ani 29 de cărți.

După ani, autorul volumului avea să exclame, în câteva fraze, esența a ceea ce a fost, este și va rămâne în inimile tuturor oamenilor de pe planetă – Nadia Comăneci – cuvinte care ne provoacă la citirea volumului, aflând, astfel, amănunte din culisele marii campioane (de la părinți, antrenori, colege de echipă, până la spectatori, telespectatori, miniștri, oameni simpli): „Nadia a fost cel mai mare boom din istoria gimnasticii. Și nu atât prin faptul că a făcut de râs computerul de la Montreal, care nu prevăzuse decarii ei de glorie, cât pentru alura ei de prințesă. Cu Nadia se încheie epoca prințesei. Nimic încrâncenat, totul zâmbet, grație și o hlamidă regală invizibilă… Nadia a fost un moment unic în povestea gimnasticii. Cu ea se încheie epoca de vis a gimnasticii. Tot ce urmează sunt mici capodopere tehnice cărora le lipsește însă farmecul inegalabil al fetei din Onești”.

Cartea este structurată în 23 de capitole (capitolul XIX – Prețul perfecțiunii, împărțit în 24 se subcapitole), făcându-ne, pe fiecare dintre noi, să vibrăm, pagină cu pagină, la efortul, munca, pasiunea și gloria marii gimnaste, născută la 12 noiembrie 1961.

La 14 ani, Nadia Comăneci devine o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din anul 1976, desfășurate Montreal, Canada. În cadrul acestor jocuri a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), triumfând cu trei medalii de aur – la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint – echipă compus, respectiv bronz la sol.

Prezentăm, pe scurt, o secvență din volumul (din prima ediție vânzându-se 300.000 de exemplare) semnat de către Ioan Chirilă, provocându-vă la a căuta, citi, spune și altora, din biografia celei mai mari gimnaste a lumii: „Și deodată – cum avea să scrie mai târziu Karolyi – s-a prăbușit Niagara peste Sala Forum. Ultimul lucru pe care l-am văzut clar a fost apariția notei pe tabela electronică, adică acel 1,00 – din lipsă de prevedere – care a făcut înconjurul lumii, exprimând, parcă revolta omului împotriva tehnicii atotstăpânitoare. Apoi, totul s-a transformat într-un tumult. Fotoreporterii n-au mai respectat consemnul și au invadat sala. Vladislav Rastorski, antrenorul Ludmilei Turișceva, aplauda din fotoliul lui, cu jovialitatea sa de om, incapabil de invidie. Nadia a ieșit, în sfârșit, din carapacea sa și a ridicat brațele sus, oferind fotoreporterilor și operatorilor cea mai adevărată imagine a victoriei”.

Ioan Chirilă a mai publicat: Decatlonul de aur; Finala se joacă astăzi; Glasul roților de tren. Istoria „Rapidului”; Mexico ’70. Jurnal sentimental; Ar fi fost prea frumos; Ar! Gen! Ti! Na!; Răsucind fusele orare. Însemnările unui cronicar de fotbal; España ’82; Și noi am fost pe Conte Verde; Frumoasele noastre duminici;   Lucescu și drogul său, fotbalul și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here