Sâmbătă, 27 mai 2023, de la ora 11.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iaşi, Asociația „Prietenii Bârnovei” Iași și Primăria Ciortești, Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Ciortești, alături de Școlile Gimnaziale ale comunei organizează ultima întâlnire din această ediție a proiectului Tradițiile Iașului, manifestarea Muzică tradițională moldovenească din zona Iașului.
Folclorul românesc manifestat prin cântec care se adresează urări de tip epico – liric reprezintă una din comorile tradițiilor noastre. Muzica tradițională, este așa cum o definește Grigore Leșe, este baza pe care se constituie muzica populară care deține influențe moderne și comerciale.
„Muzica tradițională are o vechime mai mare și poartă cu ea istoria unui popor în cântec și vers.”
Alături de studenta UNAGE – DPPD și voluntara bibliotecii: Belciugan Andreea, anul I secția Canto, coordonată de prof. univ. dr. Eugenia Pașca, elevii și profesorii participanți la proiect vor audia o prezentare despre muzică tradițională moldovenescă din zona Iașului, despre Sfânta Înalțare a Domnului, Ziua Eroilor, 25 mai anul acesta, desprea tradițiile de Înălțare și vor picta icoane.
Participă Maria Jose Lopez Barahona – pictoriță de icoane.
„Tradițiile Iașului” face parte din proiectul „Carte și tradiție românească” care încurajează cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei și se adresează în special publicului tânăr. Vom căuta să evidențiem expunerile pe diferite teme legate de gospodăria satului, dar și expozițiile mixte de carte și obiecte tradiționale.