Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași a lansat un nou proiect denumit: Moștenirea culturală și lingvistică a limbii române în cadrul programului: Provocările Culturii.
Elevii de liceu de la Colegiul Economic Administrativ Iași coordonați de director, prof. dr. Gabriela Țiplic, director adj. prof. Adriana Martiniuc, prof. Alice Ungureanu, prof. Iolanda Năstuță, prof. Mădălina Ștefan au fost interesați în promovarea unui mediu de comunicare, a rolului științelor în formarea tinerei generații.
Subiectul abordat în alocuțiunea invitatei sesiunii de informare culturală, dr. Simona Zaharia care este bibliotecar I în cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi, Institutul de Filologie Română “Alexandru Philippide” a fost de un deosebit impact pentru tinerii prezenți. Prezentarea „Memorie și Cultură. Fondul Colecțiilor Speciale ” a fost o introducere pentru ce este în societatea noastră, Academia Română, pentru ce este necesară o bibliotecă, a fost o invitație la lectură, cunoaștere și interschimb de idei educaționale spre mediul universitar după terminarea liceului, o pledoarie pentru ce înseamnă MEMORIA și CULTURA în viața unui tănăr care se formează și evoluează concomitent cu colecția de carte tradițională / digitalizată.
Limba română alături de celelalte limbi vorbite în Europa definesc identitatea fiecăruia dintre noi, dar fac parte în egală măsură dintr-un patrimoniu comun. Moștenirea culturală și lingvistică pot fi punți de legătură între popoare și culturi, promovând înțelegerea reciprocă și sentimentul apartenenței la identitatea europeană. Competențele lingvistice sporesc șansele de a obține un loc de muncă, facilitează accesul la servicii și drepturi și consolidează solidaritatea prin îmbunătățirea dialogului intercultural și a coeziunii sociale.
Proiectul este implementat în perioada noiembrie 2024 – iunie 2025 în parteneriat cu Institutul de Filologie Română “Alexandru Philippide”– Academia Română, Filiala Iași.