Acasă Sediul central „Marea Dictare!” – dictare în aer liber de Ziua Limbii Române –...

„Marea Dictare!” – dictare în aer liber de Ziua Limbii Române – o reușită deplină

29
0

Dragi prieteni ai Limbii Române,

 

Vă mulțumim pentru prezența la „Marea Dictare!”, eveniment organizat de Consiliul Județean Iași și Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi pentru a marca „Ziua Limbii Române”, sărbătorită anual pe 31 august și care a fost instituită prin Legea nr. 53/2013.

Demersul nostru a fost sprijinit de: Inspectoratul Școlar Județean Iași, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de Librăria Cărturești, în calitate de sponsor.

Cu o prezență a publicului neașteptat de mare, activitatea nu putea fi altfel decât o reușită, iar zâmbetele surprinse în fotografii ne confirmă că toți am fost relaxați și bucuroși că eram acolo. Formularul de înscriere la eveniment a fost completat de 183 de persoane din județul Iași, cât și din județe limitrofe, iar la dictare au fost prezenți fizic cca 120 de persoane cu vârsta cuprinsă între 8 și 75 de ani.

Evenimentul a început cu intonarea imnului național al României, interpretat de tânăra și talentata Mayra Parasca.

După cuvintele de deschidere ale reprezentanților organizatorilor și ale partenerilor (Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași; Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași; Luciana Antoci, Inspector general, Inspectoratul Școlar Județean Iași; Dan Doboș, Directorul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași; prof. univ. dr. Constantin Dram, Facultatea de Litere a UIAC Iași), cunoscutul prezentator de televiziune Dan Negru, moderatorul evenimentului desfășurat în Parcul Expoziției, a dictat două fragmente din operele marilor scriitori români Marin Preda și Ion Creangă.

Deși activitatea nu a fost gândită ca o competiție, organizatorii au oferit câteva premii, mult prea puține ținând cont de corectitudinea scrierii în cele mai multe dintre lucrări, misiunea juriului fiind cu atât mai dificilă.

În final, juriul (format din prof. univ. dr. Constantin Dram, lect. univ. dr. Livia Iacob și scriitorul Marius Chelaru), a ales cele mai corecte lucrări și a decis să acorde următoarele premii:

Premiul special al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” pentru cea mai frumoasă caligrafie: Maria Corina Dimitriu (21 ani);

10 premii pentru scriere corectă, acestea fiind acordate pe diferite categorii de vârstă următorilor participanți: Călin Spiridon; Cristiana Adăscăliței; Iuliana Magdalena Enache; Ada Botnariuc; Diana Gradu; Amelia Andrieș Sandu; Carolina Eliza Grecu; Irina Mereuță; Mariana Hopulele; Lăcrămioara Alexandrescu.

De asemenea, au fost acordate și două premii inedite:

Premiul pentru cel mai tânăr participant: Ștefania Fotache (8 ani);

Premiul pentru decanul de vârstă: a fost acordat Ex aequo familiei Angela și Alexandru Irimia (75 ani).

 

Felicitări tuturor românilor care scriu și vorbesc corect Limba Română! Vorbirea și scrierea corectă sunt singurele modalități de a arăta că ne pasă de identitatea noastră ca popor.

 

„Limba română este martorul trecutului nostru, puntea către viitorul nostru și oglinda valorilor noastre. Evenimentul Marea Dictare a fost o ocazie de a arăta că suntem uniți de dragostea pentru cuvinte, gramatică și ortografie. Să ne bucurăm astăzi și în fiecare zi de frumusețea limbii române. Dragostea și respectul nostru pentru această limbă să se reflecte în tot ceea ce facem: în fiecare conversație, în fiecare text pe care-l scriem după dictare sau pe care îl citim. La mulți ani, dragi prieteni ai limbii române!” (Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași)

 

„Marea Dictare a fost un eveniment de succes, care a marcat în mod original Ziua Limbii Române. Publicul numeros, participanții bine pregătiți, juriul competent și interesul deosebit al mass-media ne fac să ne dorim să permanentizăm acest gen de manifestare și să-l  transformăm într-o tradiție.” (Dan Doboș, Directorul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași)

 

Mulțumim soliștilor: Teodora Luncanu, Mayra Parasca, Karina Simirad, Erika Simirad, Elena Costăchescu, Antonia Zberhea și Grupului acrobatic „Ielele” pentru momentele artistice deosebite oferite publicului.

 

Mulțumim partenerilor media ai Bibliotecii: TVR Iași, Iași TV Life, Tele M Iași, Apollonia TV, Radio Iași, Radio Hit, Radio TRINITAS, Ziarul Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Ziarul Bună Ziua Iași, Portalului de Cultură Timpul și corespondenților posturilor tv naționale: ProTV, Prima TV, Kanal D, Digi24 și Observator Antena 1.

 

Diplomele de participare pot fi ridicate de la sediul central al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași – Serviciul Proiecte și Programe Culturale (Bd. „Ștefan cel Mare” nr. 10, Galeriile comerciale, parter), după următorul program: luni – joi, interval orar 9.00-15.00 și vinerea, în intervalul 9.00-13.00.

 

Pentru alte informații ne puteți scrie pe adresa programe@bjiasi.ro sau ne puteți suna la numărul 0753024405.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here