Acasă Sediul central „Mai mult decît unu”, de Iosif Brodski

„Mai mult decît unu”, de Iosif Brodski

55
0

În anul 2011, la editura IDEEA EUROPEANĂ din București, în Colecția – 100 Capodopere, a apărut cartea Mai mult decît unu, de Iosif Brodski, cu o prefață, traducere și note de profesor, specialist în filologie, Marina Vraciu de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Brodski este unul dintre cei mai mari poeți ruși ai secolului XX.

S-a născut, la Leningrad (astăzi Sankt Petersburg) la 24 mai 1940.

În vara anului 1958, poetul participă la o întrunire a cercului de literatură al Facultății de Filologie de la Universitatea de Stat din Leningrad. La această ședință se discută despre poezia anilor 1920 (I. Selvinski, V. Lugovskoi, N. Tihonov). În contextul acestui subiect, Brodski citează cartea lui Lev Troțki – Literatura și revoluția – provocând un scandal cu profesorul E. I. Naumov. Din aceste clipe, poetul atrage atenția organelor de securitate a statului, începând, încet… încet, a trăi un exil interior, pentru ca în anul 1968 să fie arestat și condamnat la cinci ani de muncă. După 18 luni de muncă silnică, la solicitarea unor personalități de calibru din Occident, este eliberat și ia drumul exilului. Se stinge la 28 ianuarie 1996, în urma unui infarct, la New York.

Brodski a fost laureat al Premiului Nobel pentru literatură – în anul 1987 – pentru „opera sa atotcuprinzătoare, plină de o gândire lucidă și de poezie strălucitoare”.

Titlul volumul de față, după cum ne spune traducătorul, „reunește trei ipostaze ale personalității de scriitor a lui Brodski: autobiografică, critică – de poet, cititor – explicator – interpret și traducător – și, în fine, cea diaristico – turistică, ipostaza de cetățean al lumii”.

Pentru a înțelege, secvențial, exilul, interior și exterior, trăit de către Brodski, dar și de către alți mari scriitori ruși pe care-i expune în volumul de față, toți trăgându-și sevele, din secolele literare anterioare, participanți prin creațiile lor la literatura universală, vă invităm să parcurgeți cele peste 500 de pagini ale cărții de față.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here