Acasă Sediul central Lumea Copilăriei creative și preventive

Lumea Copilăriei creative și preventive

102
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat în 20 august 2021 timp de două ore și jumătate prima activitate din proiectul de vacanță: Lumea Copilăriei creative și preventive.

Împreună cu partenerul și inițiatorul acestui proiect, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași (reprezentat de lucrătorul de tineret, Nicoleta Emacu și artistul vizual, Adrian Mîrzac) am derulat o metodă de educație nonformală – Biblioteca Vie pe tema: „Gașca mea cu bune și rele” pe un grup de copii aflați în vacanță cititori ai bibliotecii dar și elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași coordonați de prof. Anda Diaconu, prof. Ionica-Simona Cotea și prof.Corina Sandu.

Rolul „Cărților vii” a fost acceptat de către trei adulți, specialiști din domenii diferite de activitate, și care au în comun traversarea etapei de viață numită – Copilărie:

  • Iulia Popa, notar;
  • Adrian Mîrzac, artist vizual și reprezentant al Asociației ROIS Iași
  • Elena Zanet,

Toți cei prezenți la Cafeneaua Veche din strada Lăpușneanu într-o atmosferă relaxantă, plăcută și plină de istorie în compania unei băuturi răcoritoare, o cafea și o înghețată s-au bucurat de o mulțime de provocări literare, artistice și recreative, care nu cer decât imaginație și voie bună.

Copilăria este cea mai frumoasă etapă a vieții fiecăruia.Este o lume mirifică în care tristețea nu-și găsește locul și unde există doar bucuria de a trăi. Copilaria face parte parcă dintr-o altă lume. O lume a basmelor, a inocenței și a naivității, o lume ireală și fantastică, plină de emoție, bucurie și culoare. Copilaria va rămâne în memoria fiecăruia ca un reper a ceea ce înseamnă Fericirea. Din testimonialele participanților:

Am învățat să-mi urmesz visul; să trec peste obstacole; să-mi imaginez un lucru în care să cred; să nu judec pe cine nu cunosc fără să știu prin ce a trecut; fiecare persoană este o carte doar trebuie deschisă și citită; fiecare este o poveste etc.

Am simțit empatie; curiozitate; încredere în mine; zâmbete ale sufletului și bucurie etc.

Am aflat să mă bucur de copilărie; să nu-mi pierd visul niciodată; să am încredere în mine. Copilăria este cu siguranță cea mai prețioasă perioadă a vieții etc.Aceasta este însă o perioadă înfluențată de foarte mulți factori cum ar fi: familia, educația, cercul social, informațiile primite și timpul petrecut împreună cu cei din jur.

În partea a doua a activității am avut alături partenerul de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Iași, psiholog, Andreea Sabetay de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Iași care ne-a prezentat pe scurt informații utile specifice de vacanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here