Acasă Sediul central Lumea copilăriei creative și preventive

Lumea copilăriei creative și preventive

158
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași vă invită în proiectul de vacanță: Lumea copilăriei creative și preventive, unde copiii și părinții se vor bucura de o mulțime de provocări literare, artistice și recreative, care nu cer decât imaginație și voie bună.

Vineri, 20 august 2021, ora 12.30, la Cafeneaua Veche din Iași vom desfășura  prima activitate din cadrul proiectului de vacanță Biblioteca vie, cu tema  Gașca mea cu bune și rele (apartenența la grup, lecții pentru mai târziu).

Cafeneaua Veche este situată într-o clădire istorică, construită în 1901, imediat lângă Palatul Unirii (str. Alexandru Lăpușneanu), fosta reședință a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acolo unde s-a semnat, în 1859, documentul care oficializa unirea Moldovei cu Țara Românească și unde și-au avut reședința Regele Ferdinand și Regina Maria în timpul refugiului din Primul Război Mondial. Această cafenea este creația lui ,,Juju”, domnul Gheorghe Cojocaru, un nostalgic inimos și un mare iubitor de artă.

Inițiativa activității este a partenerului bibliotecii, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași unde coordonatorul de activități, doamna Nicoleta Emacu, lucrător de tineret, și domnul Adrian Mîrzac, artist vizual, împreună cu domnişoara Elena Zanet, coordonator al proiectului din partea bibliotecii vor derula împreună cu copiii prezenți o metodă de educație non-formală denumită, „Biblioteca Vie”, rolul de CITITORI revenind copiilor.

Această metodă non-formală funcționează ca o bibliotecă obișnuită – unde cititorii (elevii participanți) vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. Aici, ineditul şi unicitatea Bibliotecii Vii sunt date de faptul că, oamenii reprezintă „cărțile vii”, iar aceștia intră într-un dialog personal cu cititorii și își spun povestea.

La invitația organizatorilor, rolul „Cărților vii” a fost acceptat de către trei adulți, specialiști din domenii diferite de activitate, și care au în comun traversarea etapei de viață numită Copilărie.

Suntem onorați să îi avem alături pe: doamna Delia ROȘU, specialist în științe administrative și responsabil proiecte, domnișoara Iulia POPA, notar și Adrian MÎRZAC, artist vizual și reprezentant al Asociației ROIS Iași.

Participanții sunt elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (director prof. Mirela Marin) care vor dialoga cu „cărțile vii” în grupuri, adresând întrebări și împărtășind, la rândul lor, planurile lor de viitor. Grupurile se vor roti, iar participanții vor avea ocazia să „citească”, pe rând, toate „cărțile vii” invitate.

În partea a doua a activității, doza zilnică de bine și de siguranță cu informații specifice de vacanță vine din partea partenerilor noștri, de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) –  Serviciul Județean Anticorupție Iași, comisar șef de poliție, Candice Petcu și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Iași reprezentat de coord. CR Iași, comisar de poliție, Anamaria-Ecaterina Stamatin. La această primă activitate o avem alături pe doamna psiholog Andreea Sabetay de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here