Acasă Ştiri şi evenimente Lansarea volumelor dedicate Centenarului, la Chișinău

Lansarea volumelor dedicate Centenarului, la Chișinău

67
0

Marți, 11 decembrie 2018, de la ora 14.00, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (Strada 31 August 1989, Nr. 78A, Chișinău) va avea loc evenimentul de lansare a celor trei volume care marchează Centenarul Marii Uniri, realizate de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul Centenar.

Volumele vor fi prezentate de prof. univ. dr. Constantin Dram, conf. univ. dr. Diana Vrabie și de scriitorul Alexandru Corduneanu.

Moderatorii evenimentului sunt directorii celor două biblioteci: Elena Pintilei și Dan Doboș.

Volumul „100 de cărți de acum o sută de ani, la Iași” este rezultatul unei cercetări care pornește de la peste o mie de titluri, aflate în depozitele bibliotecii județene Iași, în cele de la BCU Iași, de la BCU Cluj și de la Biblioteca Academiei. Selecția finală se oprește la 100 de titluri editate la Iași între 1900-1918, din toate genurile și speciile, dintre care unele sunt direct legate de ceea ce se va întâmpla în anul 1918. Albumul vizează următoarele aspecte: o descriere extinsă a cărții respective (importanța ei, condiții de editare/tipărire, date despre autor, referințe minimale), o introducere de imagini scanate (pagini de titlu, dedicații, pagină de prefață, vignete, hedere, erate, anexă, planșe, fotografii etc.) alte elemente care ajută la cunoașterea istoriei cărților de la Iași din primele două decenii ale secolului XX. În cele aproximativ 400 de pagini, cititorul va avea ocazia să cunoască un fel de carte de vizită sui-generis a unui Iași de acum 100 de ani, care încearcă să bucure atât ochiul, prin sugestii grafice, cât și intelectul, prin oferirea unor informații de gen, mai mult sau mai puțin cunoscute. Coordonatorul proiectului este cercetătorul Constantin Dram.

Volumul „100 de ani de grafie românească” sintetizează modul în care s-a modificat grafia limbii române în decursul ultimei sute de ani.

Volumul „Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei” este o antologie de texte de opinie din ziarele și revistele publicate în anul 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here