Acasă Sediul central Lansarea ediției a V-a a Proiectului „Dacă nu poți veni la bibliotecă,...

Lansarea ediției a V-a a Proiectului „Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!” (Lectură Intergenerațională Terapeutică)

114
0

Luni, 31 ianuarie 2022 de la ora, 11,00 – 13,00 pe zoom, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași lansează a V-a ediție a Proiectului educațional terapeutic: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică).

Durata de implementare a proiectului vizează opt luni de zile din noiembrie 2021-iunie 2022 în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași, Asociația Club Kiwanis Iași Team, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași și alți invitați-parteneri ai Bibliotecii Județene Iași.

Primul eveniment socio-cultural-educativ: Povestea TA, povestea MEA, povestea NOASTRĂ vizează educația lecturii pentru sănătate, teme de interes specifice vârstei; socializare și reintegrare socială, susținere și comunicare inter-generațională. În condițiile actuale epidemiologice, activitatea se va derula pe platforma zoom pentru a ne revedea și pentru a face schimb de povești (în prima oră de zoom, elevii doritori vor putea să se prezinte și să-și prezinte lucrarea (în desen/poezie/text) + interviurile înregistrate ale voluntarilor; în cea de-a doua oră, fiecare partener, desemnând un reprezentant ne va vorbi despre valoarea educativă incluzivă a acestui proiect și cum este/dacă este important pentru dezvoltarea emoțională-educativă a elevului/copilului/seniorului din Centrul de Servicii Sociale). Ulterior manifestării vor fi postate albumele de desene ale elevilor pe canalele de comunicare online ale bibliotecii.

Pentru derularea proiectului, un rol decisiv îl reprezintă voluntarii o (re)sursă pentru comunitate, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității îl constituie interacțiunea și dialogul între generații – premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice. Vor fi „prezenți” în zoom-ul de lansare al proiectului prin înregistări-interviu, schimbând gânduri și impresii cu cei implicați de-a lungul celor cinci ediții ale proiectului. Proiectul își propune prin prezența voluntarului în activitățile sale să sprijine contribuția de valoare adăugată a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară activități de voluntariat pentru comunitate și către beneficiarii acestor servicii prin creșterea nivelului de informare și conștientizare a gradului de lectură la vârsta tânără dar și a senioratului.

Educația lecturii pentru fiecare dintre noi este o nevoie permanentă de a ne susține, comunica și dezvolta educațional și profesional.

Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și se încadrează în programul ”Perfecționarea și diversificarea fondului de documente și ale serviciilor de bibliotecă” și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here